CLTV+pleit+voor+meer+coulance+gmo
Nieuws
© Lé Giesen

CLTV pleit voor meer coulance gmo

Bijna elke aanvraag voor een gmo-subsidie van Veiling Hoogstraten wordt gehonoreerd, terwijl er in Nederland weinig mogelijk is. Dat is in een notendop de kritiek van Coöperatieve Land- en Tuinbouwvereniging (CLTV) Zundert op de Europese subsidiemogelijkheden voor West-Brabantse aardbeientelers.

Rinie van Tilburg, voorzitter van de CLTV Zundert, heeft in een brief aan de Tweede Kamer om opheldering gevraagd. Hij wil voorop stellen dat hij geen fan is van Europese subsidies. 'Die gmo-subsidie mogen ze van mij morgen nog afschaffen, dat hoeft echt allemaal niet. Maar zolang dat niet gebeurt, vind ik wel dat er een gelijk speelveld binnen de EU moet zijn. En dat is er dus niet.'

Van Tilburg vindt dat Nederland te vaak weigert om subsidieverzoeken door te sluizen naar Brussel. 'Wij hadden twee jaar geleden last van de fruitvlieg. Wij hebben daarvoor een simpel systeem bedacht met afgedekte tonnen waar de plukkers gewasresten en rot fruit in gooien, in combinatie met een ophaalservice door een afvalverwerker. Veiling Hoogstraten vond dat ook een goed idee en heeft vervolgens, met succes, een verzoek ingediend voor een gmo-subsidie. Maar wij krijgen in Nederland nul op rekest. Dat moet niet kunnen', aldus Van Tilburg.

CLTV Zundert, met zestig aangesloten aardbeientelers die samen goed zijn voor 20 procent marktaandeel, diende tot vorig jaar altijd met Veiling Hoogstraten jaarlijks een subsidieprogramma in. 'Alle afzet van onze telers verloopt via Hoogstraten en zij doen ook de marketing', zegt Van Tilburg.

• Lees ook: 'Nederlandse telers lopen veel geld mis'

Zuiderburen in het voordeel

'Het aanvragen van gmo-subsidies ging ook altijd goed. Maar nu moet voortaan iedere producentenorganisatie deze subsidie in het land van herkomst aanvragen. Sindsdien kunnen onze Zuiderburen dus veel meer geld besteden aan bijvoorbeeld innovatie en onderzoek dan wij.'

De CLTV-voorzitter haalde met zijn actie eerder deze week al de regionale media en dat was niet per se zijn bedoeling. 'Ik had er geen rekening mee gehouden dat de vragen die ik per brief aan de Tweede Kamer heb gesteld, openbaar zijn. Maar ik sta er nog steeds achter. Het komt nu vanuit de CLTV, maar ik ben best bereid om daar samen met andere partijen in op te trekken', zegt hij.

'Het gaat om het belang van de aardbeientelers en in bredere zin natuurlijk om het belang van de gehele tuinbouwsector. Ik heb ZLTO-voorzitter Hans Huijbers gevraagd om dit onderwerp aan te snijden in overleggen die hij heeft met de overheid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
Meer weer