NVWA+krijgt+EU%2Dlab+voor+bacterie+en+virus+in+plant
Nieuws
© EFSA

NVWA krijgt EU-lab voor bacterie en virus in plant

De Europese Commisie heeft het Nationaal Referentie Centrum fytosanitair (NRC) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangewezen als Europees Referentielaboratorium voor schadelijke bacteriën en virussen in planten.

Het NRC is een kenniscentrum van plantenziekten en -plagen. De focus ligt op organismen die in de Europese Unie (EU) niet voorkomen en waarvan is bepaald dat ze bestreden moeten worden. Een voorbeeld is de bacterie Xylella fastidiosa die veel schade aanricht in olijfboomgaarden in Zuid-Europa. De bacterie is gevaarlijk voor ruim 300 plantensoorten, is zeer moeilijk te bestrijden en vormt een grote bedreiging voor landbouw en natuur.

Een ander voorbeeld is de Aziatische boktor die met verpakkingshout uit Azië kan meeliften naar Nederland en hier schade kan aanrichten in loof- en naaldbomen. Verder richt het NRC zich op tijdige signalering van nieuwe organismen die een bedreiging zijn voor agrarische productie en natuur.

Stategisch belangrijk

Volgens de NVWA is een sterke positie in fytosanitaire EU-laboratoria voor Nederland strategisch belangrijk vanwege de toonaangevende positie van Holland in de internationale handel in bloemen en planten. 'Het huisvesten van een EU-referentielaboratorium versterkt de internationale kennispositie van Nederland op het gebied van plantgezondheid.' Met het lab heeft Nederland directe invloed op het ontwikkelen van Europese standaarden voor laboratoriumonderzoek op bacteriën en virussen.

De NVWA werkt op het terrein van bacteriologie samen met laboratoria uit België, Italië en Slovenië. Op het gebied van virussen wordt met laboratoria uit Italië en Slovenië samengewerkt. De aanwijzing van Europese Referentielaboratoria is een gevolg van de nieuwe Europese Controleverordening die vanaf 14 december 2019 gaat gelden. EU-referentielaboratoria spelen een belangrijke rol bij het vaststellen van plantenziekten en -plagen door het verbeteren van de uniformiteit en de betrouwbaarheid van de analyseresultaten in de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer