NVWA+dringt+aan+op+keuringsstation+voor+Brits+vee
Nieuws
© Europese Commissie

NVWA dringt aan op keuringsstation voor Brits vee

Indien het tot een harde brexit komt, is Nederland niet voorbereid op de import van levend vee uit Groot-Brittannië. Ondanks eerdere signalen van de NVWA, is er nog geen keuringsstation voor Brits vee ingericht.

Indien de inspecties niet uitgevoerd kunnen worden, valt de handel in levend Brits vee op 29 maart stil als de Britten de Europese Unie (EU) verlaten zonder handelsafspraken. Het bedrijfsleven is er al langer van op de hoogte dat het een keurpunt moet regelen, stelt Jan Willem van der Ham van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij zei dat woensdag op een hoorzitting over de Britse uittreding uit de EU in de Tweede Kamer.

• Lees ook: Akkoord over relatie met Verenigd Koninkrijk na brexit

Er wordt over dit onderwerp intensief met de particuliere sector gesproken. In keurpunten, op havens en vliegvelden, kan de NVWA haar werk doen. Als de huidige deal tussen de Britse regering en de Europese Unie doorgaat, is een keurpunt voor Groot-Brittannië volgend jaar nog niet nodig. De kans daarop lijkt echter klein.

Vertrekovereenkomst

De Britse premier Theresa May stuit in het Lagerhuis op een grote oppositie tegen de vertrekovereenkomst. De stemming over deal staat gepland voor volgende week. De regeringsleiders van de overige 27 EU-lidstaten gingen vorige week wel akkoord met de deal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
Meer weer