GD zoekt melkveebedrijven voor proef maag-darmwormen

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is voor een onderzoek naar maag-darmwormen op zoek naar vrijwel gesloten melkveebedrijven zonder leverbothistorie. Het jongvee mag daarbij nooit weidegang hebben gehad en het melkvee wel.

GD+zoekt+melkveebedrijven+voor+proef+maag%2Ddarmwormen
© DIRK HOL

Ook zoekt de GD naar bedrijven die als controlebedrijf willen fungeren. Op deze bedrijven worden zowel het jongvee als de volwassen koeien niet geweid en er wordt geen vers gras gevoerd. Met onderzoek bij melkgevende runderen die voor het eerst worden geweid, hoopt de GD veehouders en dierenartsen extra handvatten te kunnen geven om het management van maag-darmworminfecties bij volwassen dieren te verbeteren en onnodige behandelingen te voorkomen.

• Lees ook: Dierenarts leert omgaan met natuurlijke middelen

Van oudsher is diagnostiek naar maag-darmwormen gericht op onderzoek bij kalveren. Onderzoeksmogelijkheden bij volwassen koeien zijn beperkter. Bovendien wordt een deel van het jongvee niet geweid. Voor deze studie bemonsteren veehouder en dierenarts gedurende het hele weideseizoen van 2019 meerdere keren een vaste groep volwassen melkgevende dieren die in 2019 voor het eerst naar buiten gaan. Dat doen ze via melkmonsters, bloedmonsters, mestmonsters en tankmelkmonsters. Meer informatie is te vinden op de site van de GD.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer