Lebmaagworm+steeds+resistenter
Nieuws
© Waterschap Peel en Maasvallei

Lebmaagworm steeds resistenter

Bij pathologisch onderzoek ziet GD de laatste weken een verontrustend aantal lammeren met haemonchose, lebmaagwormen. Dit terwijl toch wormmiddelen zijn gebruikt. Het lijkt erop alsof de rode lebmaagworm resistent is tegen het gebruikte wormmiddel.
Die resistentie komt op meerdere bedrijven naar voren, meldt GD,
Ook bij mestonderzoek is een toename van ernstige maagdarmworminfecties gevonden. Daarnaast heeft de Veekijker Kleine Herkauwers de afgelopen weken veel vragen gekregen over maagdarmworminfecties in het algemeen en haemonchose in het bijzonder.

Vitamine B12

Uit onderzoek blijkt dat op meerdere bedrijven sprake is van ernstige vitamine B12-deficiëntie.
Maagdarmworminfecties en vitamine B12-deficiëntie beïnvloeden elkaar: maagdarmwormen zijn 'verbruikers' van vitamine B12 maar een vitamine B12-deficiëntie zorgt ook voor een toegenomen gevoeligheid voor maagdarmworminfectie

Niet nieuw

Haemonchose is niet een nieuw probleem in deze tijd van het jaar, maar door de huidige weersomstandigheden ('normale' temperaturen, hoge bodemvochtigheid en daardoor een prepatentperiode van rond de wee en een halve week) en de toegenomen resistentie is de infectiedruk hoog.

Door de gunstige grasgroei is het cobaltgehalte in het gras waarschijnlijk lager dan gemiddeld en daardoor de beschikbaarheid lager en als gevolg daarvan mede lagere vitamine B12-waarden.

Bloedonderzoek

GD adviseert schapenhouders om bij twijfel mestonderzoek uit te laten voeren en van vijf lammeren bloedonderzoek te doen, bij voorkeur de oudste dieren per groep.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer