Wormendruk verlagen met omweiden

Schapenhouders worstelen ermee dat maagdarmwormen steeds resistenter worden tegen bestaande wormmiddelen. Daarom werkt het netwerk Farmwalk Schapenhouderij aan een goed graslandmanagement en betere beweidingssystemen.

Wormendruk+verlagen+met+omweiden
© William

Mariska Bloemberg-van der HulstJoop Driessen uit Bergharen deed het afgelopen jaar ervaring op met de Farmwalk voor schapenhouders. Hij heeft 55 Flevolander ooien en circa 150 lammeren. Driessen maakte regelmatig een ronde over de 8 hectare grond waarop zijn schapen grazen. Want bij de Farmwalk is het belangrijk dat schapenhouders goed kijken naar hun grond, het gras, de schapen en de weersomstandigheden.
De Gelderse schapenhouder heeft veel opgestoken van de pilot. ‘Het netwerk is sterk gericht op het beheersen van de wormbesmetting. Je wilt voorkomen dat maagdarmwormen nog verder resistent worden tegen de bestaande wormmiddelen.’
Volgens Driessen is een omweidingssysteem de beste remedie tegen de wormproblematiek. ‘Afgelopen zomer hebben we onze lammeren elke twee tot drie weken een schoon perceel gegeven. Dat is goed bevallen. Pas in september hebben we ze voor het eerst ontwormd.’
De schapenhouder heeft geëxperimenteerd met het opsplitsen van zijn weilanden. Met een elektrisch draadje zette hij de percelen af, waardoor hij meerdere schone stukjes grasland tot zijn beschikking had. ‘Na beweiding mag een perceel minstens twee tot drie maanden niet opnieuw worden beweid. Een keertje maaien is niet afdoende. Daarmee schoon je een perceel niet op.’
Bram den Hollander is weidecoach van IDV-advies en begeleidt de schapenhouders van het netwerk. Hij stelt dat het van groot belang is dat de wormproblematiek in de schapenhouderij een halt wordt toegeroepen.

Imago

‘We zien dat de werking van wormmiddelen afneemt. Het gevolg is dat sommige schapenhouders hun dieren gedurende het seizoen opstallen om wormbesmettingen te beperken. Dat is een ongunstige ontwikkeling, want weidegang is net als in de melkveehouderij belangrijk voor dierenwelzijn en voor het imago van de sector. We willen de schapen in de wei houden.’
Volgens Den Hollander kan de wormendruk op een perceel flink afnemen bij het inzetten van een goed beweidingssysteem. Afhankelijk van de weersomstandigheden raakt een perceel binnen twee tot drie weken besmet en dienen de schapen te worden omgeweid.
‘Als je dit consequent doet, kan het aantal jaarlijkse wormbehandelingen per dier terug van twee naar één. Hoe minder vaak een dier wordt ontwormd, hoe minder de resistentie toeneemt.’
Bij de Farmwalk leren schapenhouders kijken naar hun grond, de bodemstructuur, ontwatering en het organische stofgehalte. Ook is er aandacht voor de grasmat, de cyclus van de worm en beweidingssystemen.
Den Hollander: ‘We zoomen in op de opbrengst per hectare, de graskwaliteit en de smakelijkheid. De verdiensten in de schapenhouderij zijn laag, met dit project reiken we hun middelen aan om het rendement te verhogen.’

Meer grip

Doordat de schapenhouders elke week een ronde lopen over hun percelen, krijgen ze meer grip op de beweiding en het graslandmanagement. Ze leren hoe ze moeten handelen bij droogte, nattigheid, trage grasgroei of juist een grasexplosie.
‘We kijken kritisch naar het gras, ook nu het herfst wordt. Wil je in het voorjaar weer een lekkere, smakelijke wei kunnen aanbieden, dan moeten de percelen kort de winter in gaan. Dat betekent dus dat ze kort gegraasd of gemaaid moeten worden. Anders is de kans op uitwintering te groot.’
Driessen heeft het afgelopen jaar veel geleerd. ‘We werken nu met een graslandgebruikskalender. Het is belangrijk om die bij te houden. Een goede registratie is een must. Je moet het eventjes in de vingers krijgen, maar werk je eenmaal met zo’n omweidingssysteem, dan bevalt dat prima.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
Meer weer