Akkerbouwvoorman vindt dat Europa graan extra moet steunen

De financiële steun voor de teelt van graan moet vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) omhoog. 'Een hoger GLB-bedrag per hectare kan zorgen voor extensivering van het bouwplan', zegt LTO-akkerbouwvoorman Jaap van Wenum.

Akkerbouwvoorman+vindt+dat+Europa+graan+extra+moet+steunen
© Studio Kastermans

De voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw zei dat woensdagavond op een ledenbijeenkomst in Uithuizen, in Noord-Groningen. Het huidige bedrag van circa 350 euro per hectare voor graan zou minimaal het dubbele moeten zijn, is zijn idee.

'Een gelijk GLB-bedrag per hectare leidt tot intensivering van bouwplannen. Daarmee lopen we tegen de grenzen aan. Een hoger GLB-bedrag per hectare voor graan geeft extensivering van het bouwplan. Dat is onder andere goed voor de bodemvruchtbaarheid en de plantgezondheid', legt Van Wenum uit.

Extra regels vanuit overheid

Intensivering van bouwplannen zorgt volgens de akkerbouwvoorman voor extra regels vanuit de overheid. Als recent voorbeeld noemt hij de verplichting om digitale controleapparatuur aan te brengen op al het materieel dat wordt gebruikt bij mesttransport en -uitrijden. Landbouwminister Carola Schouten wil zo de mestfraude bestrijden.

De bewindsvrouw streeft ernaar om per 2021 digitale apparatuur verplicht te stellen op alle machines waarmee mest wordt aangewend. Op die manier moet een sluitende verantwoording en monitoring worden bereikt. LTO Nederland vindt een algemeen geldende verplichting veel te zwaar.

Extra maatregelen

Van Wenum: 'In de praktijk zien we dat het tegenvalt om de extra maatregelen te beperken tot de probleemgebieden. Als de intensivering van de bouwplannen door blijft gaan, moeten we in de toekomst vrezen voor nieuwe maatregelen. Met extensivering van de bouwplannen wordt dat mogelijk te voorkomen.'

De akkerbouwers op de ledenbijeenkomst in Uithuizen telen vooral pootaardappelen. Daarnaast ook suikerbieten en peen. De oppervlakte graan in de bouwplannen is vaak beperkt. Ze wijzen erop dat de hectaresteun in het verleden ongelijk was en dat die nu gelijk is. Ze vragen zich af of het weer (deels) ongelijk moet zijn. 'Liever gelijke monniken, gelijke kappen', luidt een reactie.

Van Wenum opperde het idee van een hogere bijdrage voor graan toen hij de toekomst van het GLB aan de orde stelde. Een goede beloning voor granen en eiwitgewassen is volgens hem ook van belang in het kader van het klimaatbeleid en de visie van Schouten over kringlooplandbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer