Klimaatspecialist: neem elk ventilatiealarm serieus

Ondanks loos alarm is het van groot belang om iedere melding van de klimaatregeling in varkensstallen serieus te nemen, want uitval kan in een paar uur tijd tot massale sterfte leiden.

Klimaatspecialist%3A+neem+elk+ventilatiealarm+serieus
© nieuwe oogst

Dat zegt specialist Peter van der Voorst, voorzitter van het Klimaatplatform Varkens, naar aanleiding van Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD) over 1.200 gestikte varkens.

Dit gebeurde in juli van dit jaar in het Noord-Brabantse Haaren. Gemiddeld komt massale sterfte door verstikking als gevolg van het uitvallen van ventilatie ten hoogste een paar keer per jaar voor.

Risico op verstikking

Het risico op verstikking hangt af van de diergroep en het ventilatiesysteem. 'Hoe meer inhoud in de stal en hoe meer natuurlijke ventilatie, hoe kleiner het risico', zegt Van der Voorst. 'Bij plafondventilatie, afdelingen vol zware varkens en extreme hitte, zoals afgelopen zomer, kan het al in een half uur tot sterfte leiden.'

• Lees ook: Aantal stalbranden neemt niet af

De voorzitter van het Klimaatplatform Varkens raadt ook aan het alarmeringssysteem regelmatig te controleren. Controleren of de alarmering werkt hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar veel varkenshouders zijn er huiverig voor dat de klimaatregeling in de war raakt als ze instellingen tijdelijk veranderen om de alarmering te controleren.

Zeker in de zomer is controle van groot belang. Ook verzekeringsmaatschappijen hameren op effectief werkende alarmering en controle daarop. Een ondeugdelijk alarmeringssysteem bij uitval van ventilatie kan gevolgen hebben bij de uitkering door de verzekeringsmaatschappij.

Voorschriften

Verzekeringsmaatschappijen geven voorschriften. Interpolis adviseert bij aanleg voor een goede overspanningsbeveiliging en potentiaalvereffening te zorgen. De klimaat- of frequentieregelaar dient voorzien te zijn van een overbruggingsschakelaar, zodat de ventilator handmatig kan draaien. Opleveringsinspectie volgens de eisen in de NEN 1010 bij aanleg of uitbreiding van de elektrische installatie, is ook aan te raden.

Van der Voorst signaleert dat controle en onderhoud van het ventilatiesysteem vaak pas wordt gedaan als zich problemen voordoen, terwijl periodieke controle en onderhoud problemen kunnen voorkomen.

Bij een defect ventilatiesysteem is het wettelijk verplicht dat een alarm- en noodsysteem in werking treedt. Veehouders worden geacht minimaal één keer per dag voor controle aanwezig te zijn in varkensstallen, aldus LNV-minister Carola Schouten in reactie op de Kamervragen van de PvdD.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer