De Drents Big Vief is compleet met heideschaap

In het voorjaar van 2019 gaan in Drenthe fietssafari's van start langs zeldzame landbouwrassen. De deelnemers kunnen tijdens de 40 kilometer lange tocht de dieren bekijken. Op enkele locaties kan men ook producten van de landbouwdieren proeven en kopen. Zoals van het Drents heideschaap.

Organisator Rosa van der Kamp presenteerde in een serie de vijf rassen die behoren tot de Drents Big Vief. Na het Drents Hoen, de Blaarkop, de landgeit en de Bonte Bentheimer is het in deze laatste aflevering tijd voor het Drents heideschaap. Dit schapenras werd eeuwenlang gehouden voor de mest en het dreigde te verdwijnen door de komst van kunstmest. Tegenwoordig lopen er weer 6 kuddes rond in Drenthe.

De Holtinger schaapskudde is 7 dagen per week te vinden op de heidevelden. De kudde bestaat 's winters uit zo'n 400 dieren en in de zomer zijn het er, door de lammeren, 700 exemplaren. Jelle Kootstra is één van de herders die zorgt draagt voor de Holtinger schaapskudde. 'Het verveelt geen moment. Elke dag loop je een andere route door het gebied. Elke dag kom je weer andere mensen tegen. En die schapen hebben gewoon een eigen willetje; Ik wil links, dan gaan zij rechts. Dus dat is nooit saai.'

Romantische blik

Naar het werk van een herder wordt nog wel eens met een romantische blik gekeken. Jelle Kootstra heeft daar een nuchter kijk op. 'Wij herders moeten elke dag op pad. Ook bij slecht weer met slagregens. We lopen dan wel korter omdat de schapen op een gegeven moment gewoon niet meer willen eten. Maar die kant van het herder zijn zien mensen niet. Maar ik weet, als ik er nu mee zou stoppen dan staan er morgen 200 man op de stoep die het willen overnemen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer