Biologische+landbouw+leidt+tot+meer+werkgelegenheid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Biologische landbouw leidt tot meer werkgelegenheid

Biologische landbouw levert 2 procent meer werkgelegenheid op dan gangbare landbouw. Dat is een van de conclusies uit het rapport 'Bio-kansen in Noord Nederland'.

Het rapport werd in opdracht van provincies Friesland, Groningen en Drenthe door onderzoeksbureau Avalon uitgevoerd. De opdracht was om te verkennen wat de kosten zijn voor een brede omschakeling naar biologische landbouw.

Een andere conclusie is dat de biologische landbouw over het algemeen een schoner milieu creëert. Verder levert het vergroten van het areaal biologische landbouw een positief milieueffect op.

Kosten

In het rapport staat wat de werkelijke kosten zijn van de huidige landbouw, met 2015 als referentiejaar. Dat kostenplaatje is inclusief economische en ecologische kosten en baten, geven de onderzoekers aan.

Deze resultaten worden afgezet tegen verschillende scenario's voor overschakeling naar biologische landbouw. De scenario's variëren van volledige overschakeling naar biologische landbouw tot een omschakeling van 50 en 20 procent.

Aanknopingspunten

De drie noordelijke landbouwgedeputeerden Johannes Kramer (Friesland), Henk Staghouwer (Groningen) en Henk Jumelet (Drenthe) zien in dit rapport goede aanknopingspunten voor de noordelijke landbouwaanpak. Het geeft hun vertrouwen om de biologische landbouw te blijven stimuleren, stellen ze. Dit blijft ook gelden voor de overige landbouwvormen.

Conclusies

Er is nog wel nader onderzoek nodig, voordat de provincies er volledige conclusies aan kunnen verbinden, erkennen de onderzoekers Zo is niet in het onderzoek meegenomen wat de bijdrage is aan biodiversiteit, gebruik van antibiotica en voedselkwaliteit. Hiervoor waren te weinig data beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer