Gezondheid+en+milieu+vragen+om+radicaal+ander+eetpatroon
Nieuws
© Dirk Hol

Gezondheid en milieu vragen om radicaal ander eetpatroon

Ons dagelijkse menu moet ingrijpend veranderen. Anders is het niet mogelijk om in 2050 tien miljard wereldbewoners te voeden en de aarde leefbaar te houden.

Dat stelt een rapport van een commissie van internationale deskundigen dat donderdag is gepubliceerd. Dat gebeurde in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet en de Volkskrant schrijft erover. De betrokken onderzoekers zijn afkomstig uit een breed veld van expertise in de wetenschap; van gezondheid, landbouw, klimaat, voedingsbeleid tot duurzaamheid.

Het advies schrijft een voedingspatroon voor met minder suiker, vet, zuivel en vlees. Dat vlees is dan vooral kip, rood vlees wordt als het aan de onderzoekers ligt een delicatesse.

Grote gebreken

Volgens het Lancet-artikel vertoont het huidige voedselsysteem grote gebreken. Meer dan 800 miljoen wereldbewoners zijn ondervoed, terwijl twee miljard mensen kampen met overgewicht. Dat laatste zorgt voor een epidemie aan welvaartsziekten als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast zorgt de voedselproductie wereldwijd voor milieuproblemen.

De Lancet-commissie zegt dat overheden ervoor moeten zorgen dat boeren en burgers deze duurzame transitie kunnen maken. Daarvoor moeten alle partijen in het voedselsysteem samenwerken. Volgens de commissie ligt daar een taak voor internationale organisaties, ngo's, bedrijven, boeren, consumenten en wetenschappers.

Twijfel

Onderzoeker Guido Camps, verbonden aan Humane Voeding van Wageningen Universiteit, was niet betrokken bij het Lancet-project, maar onderschrijft in de Volkskrant de analyse in het rapport. Wel twijfelt hij de voorgestelde oplossing.

'We krijgen een klimaatakkoord al nauwelijks voor elkaar. Dit gaat nog veel verder. Ik vind het dapper dat ze een discussie willen losmaken. Maar de kans dat de politiek hier iets mee gaat doen, lijkt me klein.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer