Toetsingskader+voor+groei+melkgeitenhouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Toetsingskader voor groei melkgeitenhouderij

LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij gaat samen met dierenwelzijns-, milieu- en volksgezondheidsorganisaties en ketenpartijen onderzoeken op welke wijze geitenhouders in de toekomst hun bedrijf kunnen ontwikkelen zonder dat het maatschappelijk draagvlak in het geding is.

Op dit moment geldt in acht provincies een bouwstop voor geitenhouders. LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij wil de groei van de melkgeitenbedrijven op verantwoorde wijze laten plaatsvinden met behoud van maatschappelijk draagvlak.

Verantwoorde groei van de geitenhouderij staat in 2019 hoog op de agenda, zegt voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij. 'De bouwstops maken wel duidelijk dat ongecontroleerde en ongeremde groei niet gewenst is. Er zijn randvoorwaarden en grenzen aan groei. Welke dat zijn, gaan we in gezamenlijkheid opstellen in een nieuw toetsingskader. We kijken immers graag vooruit, over het einde van de bouwstop heen.'

Aantrekkende vraag

De geitenhouderij is een snelgroeiende sector in Nederland. Dit vanwege de aantrekkende vraag naar geitenzuivel. De consumptie van geitenmelkproducten neemt in zowel Noordwest-Europa als daarbuiten rap toe.

Geitenzuivel is doorgaans minder vet dan bijvoorbeeld koemelk. Tolboom: 'De melkgeitenhouders voelen zich verantwoordelijk en nemen nu zelf het initiatief om duidelijkheid te scheppen en mogelijke weerstand weg te nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer