Overijssel+nodigt+geitenhouders+uit+vanwege+groeistop
Nieuws
© Ruud Ploeg Fotografie

Overijssel nodigt geitenhouders uit vanwege groeistop

Provincie Overijssel nodigt geitenhouders uit voor een bijeenkomst op 3 december over de groeistop in die sector. Die stop werd 28 september ingevoerd als tijdelijke maatregel. Om de groeistop langer aan te houden, is de provincie nu bezig om de omgevingsverordening aan te passen.

Tijdens de bijeenkomst zal verantwoordelijk gedeputeerde Hester Maij zelf toelichting geven op het besluit en vragen beantwoorden. Ook zijn er vertegenwoordigers van het Kennisplatform Veehouderij en volksgezondheid, de Gezondheidsdienst voor Dieren, de GGD IJsselland en LTO aanwezig.

Lees ook: Directe stop voor Overijsselse geitenhouderijen

Bedrijven die voor 28 september 2018 een vergunning hebben aangevraagd, die past binnen het bestemmingsplan, vallen niet onder de geitenstop. Ook geldt de stop niet voor bedrijven met minder dan tien geiten.

Gezondheidsrisico's

De provincie kiest voor de geitenstop vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen. Op dit moment loopt er een groot landelijk onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de mogelijke samenhang tussen de aanwezigheid van geitenhouderijen en longklachten bij omwonenden.

Het besluit van Overijssel is genomen nadat, na Noord-Brabant en Gelderland, ook de provincie Utrecht een geitenstop aankondigde. Inmiddels heeft ook provincie Limburg zich bij het rijtje aangesloten. Overijssel wilde voorkomen dat nieuwe bedrijven door de groeistop in andere provincies zich in Overijssel gaan vestigen.

Oorzaken

Eerder vond de provincie een groeistop niet nodig, zolang er geen duidelijkheid bestond over de oorzaken van mogelijke gezondheidsrisico's. Zowel gedeputeerde Maij als een meerderheid in de Provinciale Staten waren ervan overtuigd dat de situatie in Overijssel, met voornamelijk gezinsbedrijven, heel anders is dan in Noord-Brabant.

LTO Noord is nog steeds van mening dat de groeistop voorbarig is en dat er eerst veel meer onderzoek nodig is. De aanwijzingen zijn volgens LTO Noord heel summier. Op dit moment bereiden Gedeputeerde Staten een wijziging van de Omgevingsverordening voor waarin de geitenstop wordt uitgewerkt. Deze wijziging ligt ter inzage tot en met 24 december 2018.

Volksgezondheidsonderzoek

Tijdens de informatiebijeenkomst licht de provincie de stand van zaken toe rond het volksgezondheidsonderzoek en de inhoud en gevolgen van de geitenstop. De bijeenkomst is op 3 december 2018 van 14 tot 15.30 uur in het provinciehuis in Zwolle. Geïnteresseerde geitenhouders kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden via de provincie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer