Suiker+Unie+legt+zonnepark+aan+in+Puttershoek
Nieuws
© Douwe Korting

Suiker Unie legt zonnepark aan in Puttershoek

Suiker Unie wil binnen nu en drie jaar de specialiteitenfabriek in Puttershoek volledig op zonne-energie laten draaien. Daarvoor is een zonnepark van 14 hectare nodig.

Dat maakte CEO Paul Mesters bekend bij de aftrap van 2019. Hij deed tijdens de week van de circulaire economie. 'Daar waar onze collega-concurrenten nu van steenkool op gas overstappen, zijn wij met de volgende energietransitie bezig. Van gas op verdere vergroening: groen gas en solar.'

Na het succesvol halveren van de CO2-uitstoot per kilo suiker sinds 1990, zet Suiker Unie een nieuwe groene stap: een ZonneWeide in Puttershoek. Die moet de fabriek en omwonenden van zonne-energie voorzien. Als alles volgens plan verloopt, ligt er in 2020 rond de fabriek minimaal 14 hectare aan zonnepanelen.

Groene eiwitten

Het onderzoek naar de ZonneWeide is onderdeel van een heel scala aan vergroeningsmaatregelen, passend in de ambitie om de meest duurzame suikerproducent van Europa te worden. Mesters: 'Het is eigenlijk heel simpel en logisch. Wij zijn nu al de grootste groen gasproducent van Nederland. De suikerbiet is - als product en in proces - één van de meest duurzame gewassen ter wereld'.

Zo richt Suiker Unie zich op verder onderzoek met de start up Green Protein naar groene eiwitten uit bietenblad. 'Voor veel mensen is het een eye-opener dat een hectare suikerbieten met loof een vergelijkbare hoeveelheid eiwit bevat als een hectare soja. De suikerbiet is een excellente grondstof voor het terugdringen van de fossiele aardolie-economie. Denk aan bioplastics en biomaterialen.'

Plastic tasjes

Gebruiken we in 2021 alleen nog maar biologisch afbreekbare tasjes afkomstig van Suiker Unie? Zo'n vaart zal het niet lopen, denkt Mesters. Maar dat suiker als alternatief voor fossiele producten enorme kansen voor verduurzaming biedt, staat vast. Mesters: 'Denk aan complexe problematiek als de plastic soup. Zo'n uitdaging is alleen met vereende krachten aan te pakken'.

Reden voor Suiker Unie om volop te blijven investeren in innovatie en duurzaamheidsinitiatieven met een breed scala aan stakeholders. Mesters: 'In Groene Cirkels werken we met Heineken, Naturalis Biodiversity Center en provincie Noord-Brabant en willen we nog veel meer partners betrekken. Partners die niet uit de sector komen zorgen vaak voor out of the box-ideeën'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer