Nog+even+geduld+voor+betere+suikerprijzen
Achtergrond
© DIRK HOL

Nog even geduld voor betere suikerprijzen

De suikerprijzen op de wereldmarkt zullen voorlopig nog onder druk blijven staan, verwacht Cosun. Op de wat langere termijn ziet de coöperatie kansen voor export van Nederlands suiker naar bestemmingen buiten Europa.

De prijs voor witte suiker op de Europese markt bevindt zich al enige tijd beneden het referentieniveau van 404 euro per ton. Met de huidige suikervoorraden wereldwijd is volgens Gert Sikken van Suiker Unie geen snelle verbetering te verwachten, ook al vallen de suikeropbrengsten dit jaar tegen.

Tijdens de teeltvergadering voor bietentelers in Dronten vorige week ging Sikken in op de ontwikkelingen van de suikermarkt. Hij vertelde daar dat de situatie er voor dit jaar niet goed uitziet. 'Binnen Cosun staat het bedrijfsresultaat van Suiker Unie zwaar onder druk. Wij zullen rode cijfers moeten schrijven vanwege de lage prijzen en ook voor het komend jaar zijn veel contracten die we nu afsluiten verliesgevend.'

Hoge suikerproductie

De enorme druk op de suikerprijzen is volgens Sikken een rechtstreeks gevolg van de hoge suikerproductie vorig jaar in de Europese Unie. Na het afschaffen van het bietenquotum is de teelt van suikerbieten in de Europese lidstaten direct flink uitgebreid en bovendien waren de groeiomstandigheden ook nog eens gunstig voor een topoogst.

Onze sector is goed uitgerust voor export naar verre landen

Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie

Sikken stelt dat de overproductie van suiker en de reactie van de markt op het einde van de marktordening wel voorzien was. Hij suggereert dat wellicht een en ander wat is versterkt vanwege de hoge opbrengsten wereldwijd en omdat bijvoorbeeld een groot productieland als India de export van suiker extra stimuleerde met een subsidie.

Quotumsuiker doorschuiven

Voor komend seizoen heeft Cosun overwogen om bij een normale productie zo'n 10 procent van het quotumsuiker door te schuiven naar een volgend afzetseizoen. Achteraf blijkt dat niet nodig, omdat de suikeroogst aanmerkelijk lager uitvalt dan in eerdere prognoses. 'In de zomer gingen we nog uit van een wortelopbrengst van 92 ton per hectare. Dat hebben we in augustus moeten bijstellen naar 84 ton en uiteindelijk komen we uit op gemiddeld 76 ton per hectare.'

Met 13 ton suiker per hectare produceert Suiker Unie deze campagne in ongeveer 1,1 miljoen ton suiker en dat is 200.000 ton minder dan vorig jaar. Sikken: 'Een tekort aan het te verkopen volume moeten we dit seizoen opvangen door alsnog rietsuiker te verwerken of, in het uiterste geval, door elders witte suiker aan te kopen. Aan deze suiker zullen we nauwelijks verdienen.'

Om voor komend seizoen verzekerd te zijn van voldoende suiker heeft Cosun besloten de toewijzing op de ledenleveringsbewijzen (LLB's) alsnog te verhogen van 95 naar 100 procent. Sikken vertelt dat Suiker Unie voor teeltseizoen 2019 uitgaat van een areaal suikerbieten van 80.000 hectare in Nederland. Dat is ongeveer 6.000 hectare minder dan afgelopen jaar.

Kansen op wereldmarkt

Voor de langere termijn blijft Cosun positief over de kansen voor de Nederlandse suikersector op de wereldmarkt. Sikken laat aan de bietentelers in Dronten een afbeelding zien met groeicijfers van de suikerconsumptie in verschillende werelddelen voor de komende tien jaar.

Daaruit blijkt dat met name voor Azië en Afrika de verwachting is dat de behoefte aan suiker met 10 tot 20 miljoen ton kan toenemen. In Europa wordt in de periode tot 2027 een afname van het suikerverbruik verwacht met 2 miljoen ton.

'Natuurlijk blijft vooral de Europese markt voor ons belangrijk. Deze cijfers laten echter wel zien dat er kansen zijn op markten die verder weg liggen. Geleidelijk zullen we van dat potentieel gebruik moeten maken. Als suikersector zijn we daarvoor in Nederland goed uitgerust en kunnen we voor de export beschikken over eigen terminals en goede zeehavens.'

Weinig kans voor steunmaatregelen Europese suikermarkt
Enkele EU-lidstaten hebben de Europese Commissie (EC) gevraagd om marktmaatregelen te nemen vanwege de lage suikerprijzen. RVO.nl schrijft in het laatste verslag van het Brusselse suikeroverleg dat een werkgroep is ingesteld om de situatie op de suikermarkt in de Europese Raad te bespreken. De kans dat de EC daadwerkelijk suiker uit de markt gaat nemen of exportsubsidies instelt, wordt op ambtelijk niveau niet hoog ingeschat. Het huidige Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) streeft naar liberalisering van landbouwmarkten. Dit beleid stuurt erop aan dat de markt zijn werk moet doen. Uiteindelijk zal dat ten koste gaan van lidstaten met minder rendabele suikersectoren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer