Areaal+suikerbieten+daalt+naar+80%2E000+hectare
Nieuws
© Koos van der Spek

Areaal suikerbieten daalt naar 80.000 hectare

Voor komend teeltseizoen gaat Suiker Unie ervan uit dat het areaal suikerbieten daalt met ongeveer 7 procent tot zo'n 80.000 hectare.

Dit vertelde Gert Sikken, directeur Agrarische Dienst van Suiker Unie, gisteravond tijdens de eerste teeltvergadering van de suikerfabrikant in Dronten. Afgelopen jaar was het areaal suikerbieten in Nederland nog 86.000 hectare.

Aanvankelijk had Cosun nog een grotere teruggang van het teeltareaal verwacht. Maar onlangs heeft de coöperatie, waarvan Suiker Unie deel uitmaakt, de toewijzing op het te leveren bietenvolume op basis van de uitgegeven ledenleveringsbewijzen (LLB's) verhoogd van 95 naar 100 procent.

Extra aanbod

Reden hiervoor is de tegenvallende oogst van het afgelopen seizoen, vanwege de aanhoudende droogte. 'We komen dit jaar ongeveer 200.000 ton suiker tekort', stelt Sikken. 'Als we volgend jaar aan onze verplichtingen willen voldoen in de afzet, dan kunnen wat extra aanbod goed gebruiken.'

De toewijzing voor het teeltseizoen 2019 was aanvankelijk vastgesteld op 95 procent, vanwege het matige marktperspectief met vooral veel prijsdruk. Maar de suikeropbrengsten zijn dit jaar uiteindelijk nog lager dan in de zomer al was geraamd. In augustus voorspelde Suiker Unie nog een wortelopbrengst van 84 ton per hectare en dat blijkt nu uit te komen op 76 ton.

Geen gevolgen voor leveringsplicht

'De aanpassing van de toewijzing naar 100 procent heeft geen gevolgen voor de leveringsplicht', vertelt Sikken. 'Die blijft gebaseerd op 95 procent. Dat doen we voor de telers die al in een vroeg stadium hun bouwplan en dus hun bietenareaal hebben bepaald.'

Het berekende bietenareaal baseert Suiker Unie op een totale productie van ongeveer 1,2 miljoen ton suiker. Sikken: 'We gaan dan uit van normale producties. De opbrengsten van afgelopen jaar beschouwen we voorlopig als een uitzondering.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer