Boeren+eisen+inspectie+van+alle+boerderijen+in+bevingsgebied
Nieuws
© Huisman Media

Boeren eisen inspectie van alle boerderijen in bevingsgebied

Boerenbelangenorganisaties moeten afdwingen dat alle boerderijen in het bevingsgebied in Groningen worden geïnspecteerd op veiligheid. Deze hartenkreet deed akkerbouwer Egbert de Vries, maandagavond tijdens een bijeenkomst over mijnbouwschade in Middelstum. 'Als de omvang duidelijk is, kunnen we een vuist maken richting het ministerie van Economische Zaken.'

Hoewel er volgens De Vries veel gebeurt op het gebied van mijnbouwschade, mist hij actie op korte termijn. 'Er wordt niet gekeken naar hoe veilig een schuur of woning is. Bij mij in de buurt heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij een boerderij opgekocht, maar de woning is nooit geïnspecteerd. Dat is heel vreemd', vindt de oud-LTO Noord-voorzitter van het Hogeland. Dit terwijl in dorpen huizen wel gecontroleerd worden. 'Boerderijwoningen zijn een stuk groter, het gaat om veel kubieke meters.'

• Lees ook: Groningen eist sneller herstel bevingsschade

Na de inspectie kan ook bekeken worden of er is schade is en of het pand versterkt moet worden. 'Op deze manier kun je boerderijen van de lijst afvinken, maar haal je ook de boerderijen eruit waar wat moet gebeuren. Dwing dit alsjeblieft af, dan kom je een stap verder.'

Op de kop

Twee jaar geleden ging de structuur van schadeafhandeling volledig op de kop nadat de NAM als schadeveroorzaker buiten de schadeafhandeling werd gehouden. Het is het nog lastig om hierin een weg te vinden, erkent LTO Noord-regiovoorzitter Alma den Hertog.

Waar eerst vooral de NAM verantwoordelijk was, zijn er nu veel meer partijen bij betrokken, geeft ze aan. 'Het is een beetje een puinhoop. We vinden bijvoorbeeld dat de provincie de regie moet nemen in het versterken van gebouwen. Maar de provincie gooit dat over de schutting naar het rijk, ze vindt dat het Rijk verantwoordelijk is voor deze veiligheidskwestie.'

Productieruimte

Daarbij komt dat ook nog niet helder is wat precies onder een productieruimte wordt verstaan. Gaat het alleen om de sorteerruimte of de hele schuur, de melkstal of de hele ligboxenstal? 'Dat soort zaken liggen nog niet vast', geeft Den Hertog aan. Op dit moment loopt een pilot in Overschild over onder andere versterking van agrarische gebouwen.

Een ander punt van zorg is dat schades als bodemdaling en verzilting nu tussen wal en schip vallen. 'Gezien het aantal meldingen is er wat aan de hand. Ondernemers kunnen hiervoor nou nergens terecht. Dat is niet goed', stelt Martijn Spoolder namens LTO Noord.

Aanbevelingen

LTO Noord probeert via de agrarische overlegtafel, de agrotafel, dit aan te kaarten bij het rijk. Eerder al stuurde ze een lijst met aanbevelingen die kant op. 'Het Rijk moet breder naar de problematiek van boeren kijken. We moeten de Tweede Kamer vanuit alle hoeken voeden.'

• Lees ook: Agrotafel eist kordate aanpak bevingsschade boeren

Dat doet LTO Noord samen met onder andere de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Stichting Boerenbelang Mijnbouwschade. Ate Kuipers van de NMV gaf aan dat het niet bij aanbevelingen moet blijven. 'Dat accepteren we niet. Dan krijgt Den Haag bonje met ons. 80 procent van de gronden in de provincie is agrarische grond. Er moet naar ons geluisterd worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer