Groningen verlangt sneller herstel bevingsschade

Schadeherstel in het aardbevingsgebied moet concreet versneld worden. Die dringende oproep doen het Groninger Gasberaad, waarin LTO Noord is vertegenwoordigd en gemeenten, provincie Groningen en Groninger Bodembeweging in een brief richting Tweede Kamerleden.

Groningen+verlangt+sneller+herstel+bevingsschade
© Nieuwe Oogst

De Tweede Kamer debateert woensdag met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de versterking en schadeafhandeling.

'Ruim zes jaar na de zware beving in Huizinge zijn nog weinig woningen versterkt en verloopt de schadeafhandeling trager dan ooit. De kans op een zware beving is daarbij nog steeds significant hoog. Het vertrouwen in de schadeafhandeling en versterking van woningen is er niet. We staan op een kantelpunt, waarbij er in Groningen iets fundamenteel misgaat', geven de ondertekenaars van de brief aan.

• Lees ook: Boeren eisen inspectie van alle boerderijen bevingsgebied

Onorthodoxe maatregelen

Bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade liggen ruim 17.500 schademeldingen open. 'Met het huidige tempo van afhandeling gaat dit nog jaren duren. Dit is onbestaanbaar en er zijn onorthodoxe maatregelen vereist om dit stuwmeer leeg te laten lopen', stellen gemeenten, provincie, Groninger Bodembeweging en Groninger Gasberaad.

In de brief komen de partijen met vijf adviezen. 'Wij roepen u met klem op om onze adviezen in te brengen tijdens het debat van woensdag en concrete garanties van het kabinet te vragen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer