Afhandeling aardbevingsschade moet stuk sneller

Boeren in Groningen met aardbevingsschade moeten sneller en beter worden geholpen. Dat adviseert de Agrarische Tafel onder leiding van voorzitter Rein Munniksma.

Melkveehouder Bas van den Burg uit Garrelsweer heeft zelfs een nieuwe bevingsbestendige stal laten bouwen, omdat hij de oude niet meer vertrouwt. 'We hebben zeer grote schade en het is zo ver heen dat het niet meer verantwoord is om het jongvee in de oude stal te zetten.'

• Lees ook: Agrotafel eist kordate aanpak bevingsschade boeren

Veel boeren weten niet waar ze aan toe zijn, omdat de afhandeling veel te lang duurt. Daarom wil de Agrarische Tafel binnen een half jaar duidelijkheid. 'Als dat niet lukt, moet er tot versimpeling worden overgegaan', vindt Munniksma.

Dossiers

Bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade liggen nog twintigduizend dossiers, waarvan zevenhonderd een agrarische bestemming hebben. Onduidelijk is nog hoeveel van deze zevenhonderd schademeldingen daadwerkelijk afkomstig zijn van een agrarisch bedrijf.

Regiobestuurder Alma den Hertog, die namens LTO Noord aan de agrarische tafel zit, is blij met het aanbevelingsdocument. 'Het moet veel beter, sneller en optimaler uitgevoerd worden. En we willen een loket waar boeren terecht kunnen vanaf de melding tot de afhandeling. Wat het kost? Dat is aan het ministerie.'

Tijdspad

Voor 31 maart 2017 werden de schades afgehandeld door de NAM, daarna door een door de overheid aangestelde commissie. Door wie de boeren de schade uitgekeerd krijgen, maakt ze niet uit, als het er maar komt, vindt Munniksma. 'Dat de overheid het uit verschillende kastjes haalt is mooi, maar een boer wil niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.'

Den Hertog vult aan: 'Een ondernemer moet weten waar hij aan toe is, dus er moet een tijdspad komen. We moeten door met het bedrijf'. Van den Burg is nog wel huiverig: 'Het begin is goed, maar eerst zien en dan geloven. We moeten meters maken, want het moet gewoon beter als dat het nu gaat'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer