Vee+opstallen+na+brand+vuilverbrander
Nieuws
© André Weima

Vee opstallen na brand vuilverbrander

Bij de brand bij vuilverbrander Attero in Wijster is dioxine vrijgekomen. Dat blijkt uit metingen van het RIVM. Veiligheidsregio Drenthe adviseert boeren in een gebied van zo'n 700 hectare rond Hoogeveen het vee binnen te houden.

Het gras en de gewassen zijn niet meer geschikt voor veevoer, geeft de veiligheidsregio aan. LTO Noord-regiobestuurder Jan Bloemerts noemt de situatie 'zorgwekkend', met name voor kippen-, vleesvee-, en schapenbedrijven.

• Lees ook: LTO roept boeren rond Attero Wijster op tot alertheid

'Dioxine is een nare stof; die wil je niet in de voedselketen hebben. Deze gehaltes zijn hoog, we adviseren het advies van de veiligheidsregio op te volgen. Het is een advies, geen dwingende maatregel. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemers om hun dieren binnen te houden.'

Veevoer

Het gras en de gewassen zijn nu niet geschikt voor veevoer, stelt de veiligheidsregio. 'Daarnaast moeten we kijken of, zoals het RIVM aangeeft, de dioxinegehaltes dalen in het voorjaar door groeiverdunning of dat het gras gemaaid en afgevoerd dient te worden', geeft Bloemerts aan.

Wat voor gevolgen de schadelijke stoffen voor het vee dat buiten liep hebben, moet blijken uit vervolgonderzoek. LTO Noord en Attero zijn hier over in gesprek. Ook moet worden gekeken worden naar effectgebied.

Kosten verhalen

De opslaghal met plastic-, metaal- en drankenkartons op de locatie van Attero in Wijster brandde vorige week vrijdagavond uit. TO Noord heeft de afgelopen uren ook gesprekken gevoerd over de gevolgen daarvan met onder andere GGD, brandweer en provincie.

Op korte termijn gaat LTO Noord in gesprek met Attero. LTO wil alle kosten op het bedrijf verhalen. 'Het is een pittige brand geweest. De kunststoffen die verbrand zijn, hadden dioxinevrij moeten zijn, dat waren ze niet', geeft Bloemerts aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer