Brussel betaalt mee aan lodges vleesveehouder

Vleesveehouder Roelof Dekker uit Ruinerwold krijgt een bijdrage van ruim 166.925 euro uit het fonds Leader Zuidwest-Drenthe. Dekker gaat aan de Havelterweg in zijn woonplaats zeven Ackerlodges bouwen.

Brussel+betaalt+mee+aan+lodges+vleesveehouder
© Peter Nefkens

'Ik deed er altijd natuurbeheer bij, maar het gebied is te klein geworden. Daarom moest ik een andere vorm van inkomen erbij zoeken', aldus Dekker.

Dekker heeft zelf een boerenbedrijf aan het Boerpad, maar zijn land loopt door tot de Havelterweg. 'Ik heb een zoogkoeienbedrijf en een stierenmesterij, met het jongvee in totaal zo'n 180 dieren. Met alleen dat bedrijf kon ik niet voldoende verdienen, daarom beheerde ik ook altijd een stuk natuur.'

Promotie

Zijn broer Alex, die ook een agrarische opleiding volgde, is eigenaar van recreatiepark de Vorstenburcht in IJhorst en samen kwamen ze op het idee van de Ackerlodges. De broers noemen het 'promotie van de landbouwsector'.

Gedeputeerde Henk Jumelet toonde zich uitermate blij met dit initiatief. 'We vinden het mooi als ondernemers in Drenthe nieuwe dingen bedenken. Dit is er nog niet', verwees hij dinsdag tijdens de uitreiking van de symbolische cheque naar de Ackerlodges. 'Ondernemers gaan op zoek naar nieuwe verdienmodellen, dit is een voorbeeld voor anderen.'

Roelof Dekker kreeg alle medewerking van de gemeente De Wolden en kan al dit jaar met de bouw beginnen. Volgend seizoen kan hij dan de eerste gasten ontvangen. Het gaat om zeven lodges met ruimte voor vier tot zes personen, die van alle gemakken voorzien zijn. De huisjes komen langs een bomenwal in het weiland van Dekker te staan en komen zeker niet dicht op elkaar te staan. 'De ligging is prachtig, met uitzicht over de weilanden, het is er verder erg rustig', weet de agrariër wat veel vakantiegangers uit het westen van het land zoeken.

Sleutelkluisjes

Hij liet zich adviseren door mensen uit de sector en uiteraard door zijn eigen broer Alex. Roelof Dekker houdt zijn boerderij er gewoon bij en hoeft ook niet een baliefunctie in te richten. 'Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden met bijvoorbeeld sleutelkluisjes', weet Alex Dekker uit ervaring. Gasten van de Ackerlodges krijgen straks zeker de mogelijkheid kennis te maken met het boerenbedrijf van Dekker.

De Leaderbijdrage is van groot belang voor het welslagen van het project. De totale investering bedraagt vier ton, via Leader kon een maximale bijdrage van ruim 166.000 euro verkregen worden. Henk Jumelet stelde vast dat de verbinding tussen stad en platteland erg belangrijk is. 'We moeten vooral ook in het platteland investeren. We willen de vrijetijdseconomie in Zuidwest-Drenthe een handje helpen waar nodig. Zo komt er nieuw elan op het platteland.'

Goed gevuld

Naast Dekker kregen nog drie projecten in de schaapskooi in Ruinen een cheque: de schaapskooi in Ruinen 19.609 euro voor de bouw van een nieuwe kooi, Bosbad Vledder 98.000 euro voor het aantrekkelijker maken van de voorziening en camping De Reeënwissel in Hoogersmilde 148.823, euro voor het aantrekkelijker maken van het bedrijf. De Leaderpot is voor de komende jaren nog goed gevuld, zeker tot 2020. Tot en met 30 maart kunnen nieuwe projecten worden aangemeld bij provincie Drenthe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer