Drenthe+pakt+nitraatuitspoeling+aan
Nieuws
© ©Twan Wiermans

Drenthe pakt nitraatuitspoeling aan

In Drentse grondwaterbeschermingsgebieden gaan adviseurs in gesprek met akkerbouwers, melkveehouders en vollegrondgroentetelers over het beperken van de nitraatuitspoeling.

Het uiteindelijke doel is te blijven voldoen aan de Europese norm van maximaal 50 milligram nitraat per liter water, dat uit de landbouwgronden spoelt.

Adviseurs gaan in geprek met agrariers in de grondwaterbeschermingsgebieden Gasselte, Noordbargeres/Valtherbos, Leggeloo en Havelte. Vorige week ontvingen ze hierover een brief van LTO Noord.

Tijdens de gesprekken wordt gekeken op welk vlak de boer of tuinder behoefte heeft aan kennis. Er wordt gekeken in welk project of kennisgroep de ondernemer wil en kan stappen.

Vrijwillig

Deelname is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Boeren die nu al betrokken zijn bij projecten zoals Grondig Boeren voor Water en kennisgroepen Akkerbouw zullen via deze routes deelnemen.

LTO Noord, WMD Drinkwater, Vitens en provincie Drenthe sloten eerder dit jaar een overeenkomst voor de gezamenlijke nitraataanpak in Drenthe. Deze partijen zijn er van overtuigd dat het zowel voor de gezamenlijke nitraatopgave, als voor de agrarisch ondernemer meerwaarde heeft om in te stappen in een project.

Uitspoeling

Het besluit vloeit voort uit de landelijke bestuursovereenkomst tussen LTO Nederland, Interprovinciaal Overleg, de vereniging van waterbedrijven Vewin, en de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat. Vanuit het 6e Nitraat actieprogramma spraken deze partijen eind vorig jaar af om de uitspoeling in 34 grondwaterbeschermingsgebieden terug te dringen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer