%27Zwerfstromen+zetten+koeien+op+spanning%27
Nieuws
© Henk Riswick

'Zwerfstromen zetten koeien op spanning'

Door zwerfstromen kunnen koeien gestrest raken en willen ze de melkstal niet meer betreden. Koeien zijn nog gevoeliger voor deze stromen dan de mens. Het is daarom goed om op deze stromen te controleren, meldt ILVO.

In de praktijk valt een lekstroom overigens niet altijd uit te sluiten. Hierdoor kunnen geleidende delen zoals hekken onder stroom komen te staan. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO) in opdracht van het Belgische Fedagrim, de federatie van landbouwmechanisatie- en stalinrichtingsbedrijven.

Koeien reageren heel wisselend op de zwerfstroom. Gedragingen die hier sterk op wijzen zijn nervositeit, het weigeren om de melkstal te betreden en het vaker urineren. Vaak is er bij nieuwe stalsystemen geen sprake van zwerfstroom, blijkt uit dit onderzoek. De oorzaak ligt vaak in aanpassingen, zoals de aanschaf van zonnepanelen, waardoor leidingen niet zijn aangepast aan het vermogen.

Doorroesten

Een andere oorzaak is dat er problemen zijn met de aangesloten apparatuur. Zo kan het wegvreten van isolatie door knaagdieren of het doorroesten van een aardkabel ook tot zwerfstroom leiden. Het ILVO raadt aan om bij nieuwbouw geleidende delen met elkaar en de aarde te verbinden. Ook moet de melkapparatuur goed geaard zijn. Bij bestaande stallen is het goed om de aardingsweerstand te controleren. Dit is de elektrische weerstand tussen de geleiders en de grond. Die moet zo laag mogelijk zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer