Vijf vragen over aardbeienproeven

Vijf+vragen+over+aardbeienproeven
© Johan Wissink

Wat toont Delphy op de Aardbeien Demodag?


Bezoekers van de Aardbeien Demodag krijgen ruim tien proeven te zien. Ze betreffen de teelt in de kas, op stellingen en op het trayveld. Een in het oog springende proef is die naar de verschillen in arbeid bij verschillende onderhoudstrategieën in de stellingteelt met doordrager Favori.

Wat is er bij deze proef bekeken?


De onderzoekers hebben drie strategieën naast elkaar gelegd: geen onderhoud en geen gewasdraden, onderhoud zoals de betrokken teler het gewend is, en intensief onderhoud waarbij wekelijks oud blad wordt weggehaald, trossen worden doorgehaald en afgeoogste trossen worden verwijderd. Het is Delphy opgevallen dat de verschillen in de proef kleiner waren dan verwacht, wat vooral had te maken met de tropische omstandigheden deze zomer.

In productie, bewaarbaarheid en brix zijn tot dusver geen noemenswaardige verschillen. De plukprestatie, ofwel hoeveel kilo's een plukker in een uur oogst, lag bij geen onderhoud lager dan bij de andere twee strategieën. Het niet uitvoeren van gewasonderhoud gaf later in de teelt een mindere zetting en een verhoogd risico op Suzuki fruitvlieg. Er bleef wel eens een aardbei hangen tijdens het plukken.

Zijn er nog meer interessante proeven?


Op BerryPlaza ligt dit jaar een proef met twee nieuwe rassen, Limalexia van Limgroup en Sonsation van Flevo Berry. Het doel is om meer kennis te ontwikkelen over de teelt van deze rassen in de doorteelt. De proef is gestart in de opkweek: hier worden verschillende planttypen gemaakt en wordt er vooral gekeken naar de bloemaanleg van deze rassen. In 2019-2020 wordt de proef voortgezet in de doorteelt.

Verder krijgen bezoekers diverse demonstratieproeven te zien. Daartoe behoren onder andere de inzet van een plantversterker in doordragers, tripspreventie met plantextracten en een demonstratieproef met biologische luisbestrijding.

Zijn er meer activiteiten tijdens de demodag?


Er is een bedrijvenplein en een innovatieplein. Op de demodag wordt ook de winnaar van de lekkerste aardbei van 2018 bekendgemaakt.

Waar is de Aardbeien Demodag?


De demodag vindt plaats bij Lemmen Aardbeien in Egchel en wordt gehouden op vrijdag 7 september. Lemmen Aardbeien huisvest ook de tijdelijke Berry Plaza, de onderzoekstak van Delphy in aardbeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer