Veel+mijlpalen+voor+keten+duurzaam+varkensvlees
Nieuws
© Max de Krijger

Veel mijlpalen voor keten duurzaam varkensvlees

Een overwinning op het gebied van antibioticareductie, een Smart Farming-project en duurzame sojateelt in Afrika. Het zijn enkele mijlpalen uit het jaarverslag van 2017 van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

KDV gaat voor duurzaam vlees: gezonde dieren, een energieneutrale varkenshouderij, een beter leven voor varkens en vlees met de beste smaak. Vorig jaar heeft KDV diverse doelen weten te realiseren.

Antibioticavrij

In 2017 hebben heeft KDV bewezen dat ze varkensvlees kan uitleveren met de Antibioticavrij Leven Garantie.

Dat is vlees afkomstig van dieren die hun hele leven gegarandeerd nooit behandeld zijn met enige vorm van antibiotica.

RFID-oormerken

KDV heeft vorig jaar eveneens laten zien dat varkens op individueel niveau door RFID-oormerken geregistreerd en tot aan de slachtlijn gevolgd kunnen worden. Hierdoor kunnen de met antibiotica onbehandelde dieren uitgeselecteerd worden en het levert tegelijkertijd interessante managementinformatie op voor boeren.

Door informatie over herkomst, genetica en gezondheid te koppelen aan de slachtresultaten en deze te delen met de varkenshouders, weten zij precies waar winst te behalen valt.

Vleeswaren

Verder heeft KDV haar eerste Italiaanse vleeswarenfabrikant gecertificeerd: Fratelli RIVA. De directie heeft na haar eerste bezoek aan KDV direct toegezegd dat ze het assortiment vleeswaren gaat uitbreiden met duurzaam varkensvlees van KDV met de Antibioticavrij Leven Garantie.

Het is voor hen dé manier om mooie vleeswaren op de Italiaanse markt te brengen en zich in Italië, een land waar het vraagstuk naar de resistentie van antibiotica enorm actueel is, te profileren en te laten zien waar zij voor staan.

Stal van de toekomst

KDV ontwikkelde de Stal van de Toekomst met dagontsmetting. Vanaf 2022 moeten varkenshouderijen voldoen aan een strenge emissienorm met betrekking tot ammoniakuitstoot.

Om aan de veranderende wetgeving te voldoen en een goed stalklimaat te creëren, wat noodzakelijk is om te komen tot betere technische en economische resultaten, gezondere dieren en beter dierenwelzijn, ontwikkelde KDV deze stal.

'Door mest dagelijks uit de stal te halen, voorkomen we dat er ammoniak en andere gassen worden ontwikkeld.'

Sojaboeren

Tot slot wist KDV een mijlpaal te realiseren op het gebied van duurzame sojateelt. KDV en Solidaridad werken sinds 2015 samen met boeren in Mozambique aan duurzame sojateelt. Zo'n tweeduizend sojaboeren hebben hun landbouwmethoden verbeterd en kregen daarvoor in 2017 erkenning.

Zij zijn de eerste Afrikaanse boeren met een RTRS-certificering. Jaap de Wit van KDV: 'Met onze steun aan dit project willen we kleine boeren de kans geven te profiteren van duurzame productie. Door bij te dragen aan de duurzame economische ontwikkeling van Mozambique, nemen we onze verantwoordelijkheid voor duurzaam voer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer