Flink meer hectares soja in Nederland

Het aantal hectares soja in Nederland stijgt naar verwachting de komende jaren flink. Peter Strijk van DutchSoy onderzoekt welke rassen het meest geschikt zijn voor de omstandigheden in ons land.

In Flevoland ligt het proefterrein met 37 sojavariaties en het veld laat momenteel een grote diversiteit aan kleur en groei zien. Voor sojadeskundige Strijk maakt dit de keuze alleen maar eenvoudiger. 'Op dit moment in het seizoen moeten de plant bruin zijn en de bonen los in de peul liggen. Als je aan de stengel rammelt, moet je de sojabonen kunnen horen. Rassen die nu nog groen zijn, redden het niet in ons land. Door het late oogsten is de kans op slecht weer en schimmelvorming te groot.'

Persoonlijk is Strijk erg enthousiast over de verse sojaboon zoals die verkrijgbaar is in bijvoorbeeld Japanse restaurants: 'Als je edamame bestelt, dan krijg je gekookte peulen met zout erover. Die pel je open en je eet alleen de boontjes op. Een aanrader.'

De sojadeskundige is ervan overtuigd dat de verse sojaboon het goed gaat doen in Nederland. 'Dit jaar hebben we nu 4 hectare staan, maar we gaan volgend jaar opschalen naar zo'n 50 hectare. Dus we hebben daar echt wel ambities in. De soja moet gewoon bij iedereen op het bord liggen, want het is een hartstikke lekkere boon.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer