Komende weken cruciaal voor sojaprijs

De groeiomstandigheden voor sojabonen en mais zijn momenteel optimaal in de Verenigde Staten. In Argentinië daarentegen speelt droogte de sojateelt parten. De komende weken worden cruciaal voor de oogst en prijsvorming.

Komende+weken+cruciaal+voor+sojaprijs
© Koos van der Spek

Specialisten die zich dagelijks bezighouden met grondstoffen, spre-ken over de 'weermarkt'. Het is altijd afwachten wat de opbrengsten gaan doen. Onder invloed van het weer zorgt dat voor een periode met beweeglijke prijzen.

De prijzen voor sojaschroot liepen de afgelopen maanden behoorlijk op. In Argentinië was het in januari bij de start van de sojaoogst te droog en moesten de oogstramingen fors naar beneden worden bijgesteld met dure sojabonen als gevolg.

Naar beneden bijgesteld

Die prijzen worden nu weer naar beneden bijgesteld. Wereldvoedselorganisatie FAO maakte deze week de Amis-prognose (Agricultural Market Information System) voor juli bekend. Daarin wordt uitgegaan van een bijna 4 miljoen ton hogere opbrengst aan sojabonen dan in de juniprognose.

De verwachting is dat de oogst in Argentinië ongeveer uitkomt op 39,5 miljoen ton sojabonen en dat daarmee de wereldvoorraad soja op peil blijft. Wat de prijzen het komende kwartaal precies gaan doen, blijft afwachten.

Noord-Amerika

In Noord-Amerika wordt in 2018 zo'n 36 miljoen hectare sojabonen verbouwd, 0,5 procent minder dan in 2017. De groeiomstandigheden zijn er op dit moment gunstig, wat zorgt voor een daling van de prijs.

Daarnaast speelt het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de Chinese importheffing op sojabonen die 6 juli van kracht werd. China is 's werelds grootste importeur van sojabonen. Geraamd wordt dat dit Aziatische land jaarlijks zo'n 100 miljoen ton bonen nodig heeft.

Voorraden

Daartegenover staat dat China grote voorraden sojabonen lijkt te hebben aangelegd. Het land is begonnen deze te verkopen. Tegelijkertijd sloot China een deal met Kazachstan voor de levering van 150.000 ton sojabonen. Voor sojatelers in Kazachstan is dit aanleiding om hun areaal sojabonen met 40 procent uit te breiden.

De oogst van soja in Noord-Amerika start in september. Ruim vier maanden later, aan het begin van 2019, volgt die in Zuid-Amerika. Wat het effect op de prijs van sojabonen zal zijn, is koffiedik kijken.

Europa

In Europa wordt in 2018 ruim 1.000 hectare sojabonen verbouwd. Een klein gedeelte daarvan staat in Nederland en bracht in 2017 tussen de 3,4 en 4 ton per hectare op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer