Provincie+Noord%2DBrabant+houdt+Voedsel1000
Nieuws
© Jasper Schel

Provincie Noord-Brabant houdt Voedsel1000

Provincie Noord-Brabant houdt op dinsdag 19 februari de allereerste Voedsel1000, een bijeenkomst voor Brabanders die samen het Voedselbesluit gaan opstellen. ZLTO vindt het belangrijk dat ieder geluid wordt gehoord.

De provincie beschouwt de voedselsector als een belangrijke economie die veel werkgelegenheid creëert en beseft dat de huidige manier van voedsel produceren een aantal uitdagingen met zich meebrengt.

'We kiezen elke dag weer wat we eten en waar we het kopen. Onze keuzes bepalen het systeem waarmee we voedsel produceren, verwerken, distribueren en consumeren. Als we veranderingen willen in dat systeem, moeten we dat samen oppakken', vindt gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Noord-Brabant.

Vragen

Er zijn belangrijke vragen, maar geen simpele antwoorden, stelt de provincie. In haar zoektocht organiseert provincie Noord-Brabant de Voedsel1000, waarbij Brabanders samen het Voedselbesluit opstellen.

Volgens de provincie is de Voedsel1000 een 'vrije plek' voor Brabanders om in gesprek te gaan over het voedselsysteem in Noord-Brabant. Naar eigen zeggen komen inwoners, professionals en overheid samen om onderwerpen die zij belangrijk vinden, met elkaar te bespreken. Samen gaan zij proberen tot ideeën en oplossingen te komen die kunnen bijdragen aan een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem.

Loting

Iedereen mag zich aanmelden voor Voedsel1000. Door middel van een loting worden de deelnemers bepaald.

ZLTO vindt het belangrijk dat ieder geluid wordt gehoord. 'We raden onze leden aan om te luisteren naar wat er wordt gezegd en hun kijk op de zaak en deskundigheid in het gesprek te laten horen. We hopen dat ook anderen dat zullen doen', zegt Hendrik Hoeksema, programmaleider Transitie bij ZLTO.

Passie

Volgens Hoeksema is voedsel voor boeren en tuinders, in tegenstelling tot veel consumenten, niet vanzelfsprekend. 'Het is hun passie, hun dagelijks brood, hun zorg. Het feit dat je als maatschappij met elkaar het gesprek aangaat over voedsel, juichen we zeer toe.'

Hoeksema wenst Noord-Brabant een constructief debat toe. 'Waarbij een gevarieerde groep mensen, met veel verschillende meningen en gezichtspunten, op nuchtere wijze kijkt naar de wensen van Brabanders over voedsel, nu en in de toekomst. Naar de verantwoordelijkheden van Noord-Brabant als voedselproducent, de gevolgen van voedselproductie en realistische mogelijkheden om dat op elkaar af te stemmen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer