Van+%27t+Westeinde+stopt+als+voorzitter+Vekabo
Achtergrond
© ZLTO

Van 't Westeinde stopt als voorzitter Vekabo

Rinus van 't Westeinde (64) is, volgens afspraak bij de fusieplannen, gestopt als (vice)voorzitter van Vekabo Nederland en van de Regio Zeeland. De Zeeuwse bestuurder pleit ervoor om de samenwerking met ZLTO in de regio in ere te herstellen. 'We hebben elkaar gewoon nodig.'

Van 't Westeinde is onlangs verhuisd naar het dorp Kwadendamme om op zijn fruitteeltbedrijf in Nisse letterlijk en figuurlijk plaats te maken voor zijn zoon. En nu hangt hij ook zijn voorzittershamer van de Vereniging Kampeerboeren (Vekabo) in de wilgen.

Dat de Zeeuw stopt als voorzitter van Vekabo, komt niet door tijdgebrek. 'Nee, dat is zo afgesproken bij de fusie van de zes regionale Vekabo-organisaties tot één landelijke organisatie. Het complete bestuur zou in fases een stapje terugdoen. Nu ben ik als laatste aan de beurt.'

Interim

Zijn Vekaboavontuur begon min of meer bij toeval in het voorjaar van 2005. Door het wegvallen van de toenmalige voorzitter werd naarstig naar een vervanger gezocht. Van 't Westeinde wilde tijdelijk wel in dit gat springen.

We moeten weer meer samen optrekken zoals we in 2006 deden

Rinus van 't Westeinde, aftredend voorzitter Vekabo

'Dat heeft uiteindelijk dus bijna veertien jaar geduurd. Ik heb zelf geen kampeerplaatsen op mijn bedrijf, maar als voorzitter is dat ook niet per se een voorwaarde. Misschien is het zelfs wel goed, omdat er geen sprake is van eigenbelang.'

Vekabo en ZLTO gingen in 2006 samen voor 25 eenheden.
Vekabo en ZLTO gingen in 2006 samen voor 25 eenheden. © Nieuwe Oogst

Eén organisatie

Tijdens een heisessie in 2013 werd de knoop doorgehakt om de regionale Vekaboafdelingen op te laten gaan in één landelijke organisatie.

'We hebben onszelf als bestuurders een spiegel voorgehouden en realiseerden ons dat een professionaliseringsslag nodig was. We merkten dat besluitvorming erg moeizaam en stroperig was, omdat zes besturen alles moesten goedkeuren. Het duurde soms bijna een jaar, voordat een knoop werd doorgehakt', vertelt Van 't Westeinde.

'Daarnaast konden de administratie en contributiesystematiek veel efficiënter, als we dat centraal zouden regelen.'

Samenwerking met ZLTO

Op 1 januari 2016 was de fusie een feit. Als voorman van de Zeeuwse tak bewaart Van 't Westeinde goede herinneringen aan de samenwerking met ZLTO. 'In 2006 hebben we samen een visie opgesteld voor de Zeeuwse kampeerboeren. Belangrijkste onderdeel daarin was de uitbreiding van vijftien naar 25 eenheden per bedrijf', vertelt hij.

Op 1 januari 2016 was de fusie een feit.
Op 1 januari 2016 was de fusie een feit. © ZLTO

'Die samenwerking met ZLTO was waardevol. Als Vekabo stelden wij een visie op en ZLTO ontfermde zich over het juridische deel en de ondersteuning bij de belangenbehartiging. Voordat de nota officieel de deur uit was, hadden we alle partijen al achter ons. Dit had een grote meerwaarde voor onze achterban.'

Minder zichtbaar

Juist deze constructieve samenwerking is in het slop geraakt. 'Toen ik vier jaar geleden stopte als bestuurder van ZLTO, viel ook het potje weg dat bestemd was voor mijn inzet voor Vekabo. Sindsdien is veel minder zichtbaar wat ZLTO concreet doet voor de kampeerboeren', merkt Van 't Westeinde.

'Een deel van de leden wil weten wat er gebeurt met het geld van de ZLTO-contributie en dat begrijp ik wel. Ik vind dat er meer moet gebeuren. Denk aan nieuwe omgevingsvisies. We moeten weer meer samen optrekken zoals we in 2006 deden. Wij als Vekabo hebben de juridische kennis niet in huis noch de ondersteuning voor een gedegen belangenbehartiging op lokaal niveau', zegt de aftredend voorzitter.

'We moeten elkaar proberen te versterken en kansen pakken. Niet in het verleden blijven hangen en blijven emmeren over die laatste te verdelen euro's.

Inspelen op trends

Van 't Westeinde ziet nog genoeg werk op de plank liggen. 'We moeten blijven inspelen op de trends en de wensen van de consument. Bijvoorbeeld de toename van het aantal campers. Daar zijn bij kampeerboerderijen nog veel te weinig goede voorzieningen voor. De gemeente speelt te vaak nog voor ondernemertje en bepaalt wat wel en niet kan op een erf.'

De overheid moet in de ogen van de Zeeuwse bestuurder de ondernemer ruimte geven en kaders stellen. 'Niet krampachtig vasthouden aan regeltjes. Mede daarvoor hebben we ZLTO hard nodig.'

Bestuurder pur sang
Voor Rinus van 't Westeinde geen zwart gat of geraniums na zijn terugtrekking uit het Vekabobestuur. Hij is de huidige voorzitter van het collectief Poldernatuur Zeeland, vicevoorzitter van de landelijke koepel BoerenNatuur, voorzitter van Milieucoöperatie Zak van Zuid-Beveland, vicevoorzitter van Stichting Landschapsbeheer Zeeland, voorzitter van het Trekkermuseum Nisse en vicevoorzitter van NFO-kring Zeeland-Noord-Brabant en diverse andere commissies. En als huidig Statenlid voor het Zeeuwse CDA en nummer drie op de lijst bij de komende Statenverkiezingen staat hem nog een grote klus te wachten. 'Ach, ik kan niet stilzitten. Dat zit in de aard van het beestje.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
Meer weer