Stalderingsregeling belemmert dierenwelzijn

ZLTO constateert dat de Brabantse stalderingsregeling pluimveehouders belemmert om te kiezen voor nog meer ruimte voor hun kippen en trekt bij de provincie aan de bel.

Stalderingsregeling+belemmert+dierenwelzijn
© Archief

Pluimveehouders kunnen daardoor niet voldoen aan de toenemende vraag van supermarkten naar eieren met het Beter Leven-keurmerk. Pluimveehouders uit Brabant willen hun kippen graag nog meer ruimte geven om te scharrelen en investeren in het welzijn van hun dieren. Maar de regels van provincie Noord-Brabant maken dat vrijwel onmogelijk. Bovendien zijn de kosten zo hoog dat de boeren deze investering vaak niet kunnen doen.

• Lees ook: Brabant steunt verbetering dierenwelzijn financieel

Veel Brabantse pluimveehouders willen een overdekte uitloop aan de zijkant van de stal waar de kippen veilig kunnen scharrelen in de buitenlucht. Dat betekent een uitbreiding van de ruimte voor een gelijkblijvend aantal kippen. De extra ruimte voor de kippen mag echter alleen gebouwd worden wanneer de pluimveehouder elders een nog grotere oppervlakte aan stallen sloopt of herbestemt. 'Dat is voor de meeste pluimveehouders gewoon veel te duur', zegt voorzitter Hugo Bens van LTO Vakgroep legpluimveehouderij.

Uitzondering

ZLTO pleitte in 2017 al bij de provincie om een uitzondering te maken voor bedrijven die meer ruimte willen geven aan hun dieren. De provincie is daar toen niet in mee gegaan. Nu steeds meer supermarkten eieren met het keurmerk 'Beter Leven 1 ster' willen, trekt ZLTO opnieuw aan de bel.

Net als de dierenbescherming is ZLTO van mening dat de provinciale regels dierenwelzijn niet in de weg mogen staan. ZLTO heeft het provinciebestuur dringend verzocht om de regels aan te passen. 'Nu al liggen er Belgische eieren in de Brabantse supermarkten', aldus Janus Scheepers. Dat kan volgens de bestuurder van ZLTO niet de bedoeling zijn.

'Aangezien Noord-Brabant de enige provincie is met deze regel, leidt niet alleen de weg naar nog meer dierenwelzijn hieronder, maar verslechtert ook de concurrentiepositie van de Brabantse pluimveehouders ten opzichte van de rest van Nederland en onze buurlanden.'

Uitzondering

ZLTO heeft inmiddels de provincie nogmaals gevraagd om een uitzondering te maken op de stalderingsregeling voor bedrijven die de ruimte van hun dieren willen vergroten om te zorgen voor meer dierenwelzijn. ZLTO benadrukt dat dit probleem ook geldt voor andere veehouders die ruimte willen maken voor meer dierenwelzijn. 'De snelheid waarmee eisen gesteld worden en de stapeling van wetten en regels maakt het voor boeren onmogelijk om dit soort verbeteringen te doen', aldus Scheepers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer