Boeren vertellen hun verhaal op Dutch Design Week

Bezoekers van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven kunnen nog tot 28 oktober op het Ketelplein letterlijk aanschuiven bij de boer. In de Kas van Agri meets Design worden hen drie prikkelende audioverhalen over agrarische ondernemers voorgeschoteld.

Boeren+vertellen+hun+verhaal+op+Dutch+Design+Week
© Agri meets Design

In één van die verhalen staat het akkerbouwbedrijf van Stefan van Hugten uit Lierop centraal. Samen met ontwerper Mies Loogman legt hij uit voor welke keuzes hij dagelijks staat bij het telen van zijn gewassen.

• Lees ook: 'Het smaakvolste fruit van het jaar'

'Wij verbouwen staakbonen, graszaad, mais en gras en doen er alles aan om onze planten gezond te houden', vertelt Van Hugten, terwijl hij over het land wandelt. 'Daarbij gebruiken we zoveel mogelijk biologische gewasbeschermingsmiddelen en zo min mogelijk andere bestrijdingsmiddelen. Maar ik kan niet zeggen dat ze niet nodig zijn.'

‘Het gevecht van de boer tegen de elementen gaat eeuwig door’

Niet realistisch

Volgens ontwerper Mies Loogman zouden veel consumenten het liefst producten hebben waarbij geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. 'Maar dat is niet altijd realistisch in combinatie met de teelt van de gewassen', aldus de ontwerper. 'Veel consumenten realiseren zich bovendien niet dat een boer er ook belang bij heeft om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen zijn behoorlijk duur en het kost ook veel tijd om de gewassen er mee te besproeien. Een boer spuit dat dus alleen maar als het echt noodzakelijk is.'

Aan het eind van het audioverhaal merkt Loogman op dat gewasbescherming een continu proces is. 'Het gevecht van de boer tegen schimmels en de natuurlijke elementen gaat eeuwig door. Resistenties zullen altijd blijven komen. Daar zullen akkerbouwers een oplossing voor moeten vinden.'

Compromissen sluiten

Piet Broekharst is één van de bezoekers die het audioverhaal van Van Hugten heeft beluisterd. Hij is in het dagelijks leven werkzaam bij LTO Glaskracht in Zoetermeer en brengt tijdens zijn vakantie een bezoek aan de DDW. 'Dit verhaal geeft stof tot nadenken', vindt Broekharst. 'Consumenten komen steeds verder af te staan van de voedselproductie en snappen niet meer hoe hun eten wordt gemaakt. Daarom is het goed dat dit verhaal wordt verteld. Ik denk ook dat het een langdurig proces gaat worden om mensen hierover te informeren. De landbouwer voert een constante strijd tegen de natuurlijke elementen om tot een goed eindproduct te komen en moet tijdens dat gevecht allerlei compromissen sluiten.'

Zelf is Stefan van Hugten blij met de manier waarop ontwerper Mies Loogman het verhaal heeft vormgegeven. 'Tijdens de opnames hebben wij ontzettend veel zaken besproken en vervolgens is Mies er vanuit haar perspectief als ontwerper mee aan de slag gegaan. Ik wist van tevoren niet goed wat ik ervan moest verwachten, maar vind dat het een goedlopend verhaal is geworden.

Gevoelig onderwerp

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is een gevoelig onderwerp in de akkerbouw. In dit verhaal wordt op eenvoudige wijze duidelijk uitgelegd waarom dit soms toch nodig is. Ik hoop dat we met dit verhaal veel mensen kunnen bereiken en dat zij na het luisteren van het verhaal beseffen dat het gangbare teeltsysteem dat in Nederland wordt toegepast echt niet zo verkeerd is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer