Emigratie+zet+leven+van+boeren+op+zijn+kop
Interview
© Nieuwe Oogst

Emigratie zet leven van boeren op zijn kop

Arjen Jorritsma van Farms4sale begeleidt boeren bij emigratie. 'Van 60 melkkoeien in Nederland kun je de stap zetten naar 180 in Denemarken.'

Wat doet een emigratiebegeleider?

'We kunnen het hele traject meelopen: van de aankoop en financiering totdat er voer in de silo zit en de kinderen een plek op school hebben. Emigratie is een grote beslissing die je leven op zijn kop zet, dus veel boeren wikken en wegen voordat ze de knoop doorhakken. Mijn klanten gaan niet weg uit onvrede, maar juist om het economisch perspectief over de grens.'

Het gaat met name om melkveehouders en akkerbouwers die profiteren van de gunstige grondprijzen

Arjen Jorritsma, emigratiebegeleider bij Farms4sale

Wat is een valkuil bij emigratie?

'Met name in Duitsland wil een makelaar nog weleens op twee stoelen tegelijk gaan zitten in het gevecht om een boerderij. Ik heb tijdens de aankoop de rol als aankoopmakelaar die één belang dient. Soms treden wij op als verkopende makelaar. Dan dienen wij de verkopende partij.'

Wat motiveert boeren en tuinders om te emigreren?

'In Nederland is vaak niet de mogelijkheid om te groeien en in het buitenland wel. Zeker jonge ondernemers met jonge gezinnen durven de stap aan. Het gaat met name om melkveehouders en akkerbouwers die profiteren van de gunstige grondprijzen: in Denemarken koop je al een hectare voor 18.000 euro. Van een Nederlands bedrijf met 60 koeien kun je de stap zetten naar 180 koeien in Denemarken.'

Speelt een soepelere regelgeving een rol?

'Boeren hebben voornamelijk te maken met Europese regels, dus die verschillen zijn klein. Maar uiteraard zijn er geen fosfaatrechten in Denemarken en Duitsland en is er veel meer ruimte.'

Ziet u dat boeren sneller naar het buitenland vertrekken?

'Met de komst van fosfaatrechten had ik wel een groei verwacht, maar die is vooralsnog uitgebleven. Misschien komt dat nog, komende jaren. Het aantal jonge ondernemers dat boer wil worden, daalt en daarnaast zie je dat vijftigers hun oudere kinderen ook een stem geven en die kiezen niet zo snel voor emigratie. Ik zie weinig emigratie onder intensieve veehouders.'

Wat is uw belangrijkste advies?
'Het hele plaatje moet kloppen. De man kijkt vaak naar de stallen en hoe hij de dieren moet houden, de vrouw heeft meer belangstelling voor de taal en het sociale netwerk. Het is allebei belangrijk om succesvol te emigreren. En besef: waar je ook de grens over gaat, is het gemoedelijker en worden problemen ook niet onmiddellijk opgelost.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer