Glastuinders verliezen essentiële middelen

Met het vervallen op termijn van toelatingen voor insecticiden op basis van de werkzame stof pymetrozine dreigen glastuinders middelen kwijt te raken die essentieel zijn voor de biologische bestrijding van diverse probleeminsecten.

Glastuinders+verliezen+essenti%C3%ABle+middelen
© Combivliet

Glastuinbouw Nederland meldt op zijn website dat het Ctgb termijnen heeft vastgesteld voor het intrekken van toelatingen van pymetrozine-houdende producten. Het vervallen van middelen als Plenum en Tafari is een gevolg van de herbeoordeling door de Europese Commissie.

Voor de betreffende insecticiden geldt een maximale termijn van uitverkoop tot 30 april 2019. De middelen mogen tot 30 januari 2020 worden opgebruikt. Glastuinbouw Nederland wijst erop dat het verdwijnen van Plenum en Tafari grote gevolgen heeft voor het biologische plaagbeheersingssysteem in vrijwel alle glasgroenten en bloementeelten.

Geen alternatieven

Uit een inventarisatie van Glastuinbouw Nederland blijkt dat er voor de tuinders geen alternatieven zijn om te kunnen corrigeren tijdens de teelt met behoud van de biologische roofvijanden. Met name voor de beheersing van bladluizen en witte vlieg met roofmijten, roofwantsen of bijvoorbeeld sluipwespen is vrijwel altijd ergens in het seizoen een keer een correctie nodig.

De glastuinbouwsector zet zich nu in om voor januari 2020 alternatieven te vinden voor Plenum en Tafari. De kans daarop is volgens Glastuinbouw Nederland klein gezien de ingewikkelde toelatingsprocedures.

Vrijstellingsprocedure

De organisatie overweegt daarom om voor volgend jaar een vrijstellingsprocedure op te starten. Dat is nodig om het voortbestaan van de geïntegreerde teeltsystemen voor glastuinders te garanderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer