GroenLinks wil onafhankelijk toelatingssysteem middelen

GroenLinks vindt dat de toelating van gewasbeschermingsmiddelen te veel wordt beïnvloed door de middelenfabrikanten. De partij pleit ervoor om het huidige systeem op de schop te gooien.

GroenLinks+wil+onafhankelijk+toelatingssysteem+middelen
© DIRK HOL

In een persbericht stelt de politieke partij dat het huidige toelatingssysteem vooral in het voordeel werkt van de grote fabrikanten. Die hebben volgens GroenLinks jarenlang de aandacht van schadelijke middelen voor de bijengezondheid afgeleid door onderzoek naar alternatieve oorzaken van bijensterfte te financieren.

GroenLinks beweert dat er al in 2003 wetenschappelijk bewijs was dat bepaalde middelen zeer schadelijk zijn voor bijen en dat nu pas stappen worden gezet om het gebruik van die middelen aan banden te leggen.

Vragen aan minister

GroenLinks wil dat het toelatingssysteem zo snel mogelijk op de schop gaat. Tweede Kamerlid Rik Grashoff zal daarover vragen stellen landbouwminister Carola Schouten. In het persbericht wijst Grashoff erop dat bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek nauwelijks wordt meegenomen.

'Het is kwalijk dat toelatingsinstanties leunen op onderzoeken van de industrie zelf. Ik vraag de minister om zo snel mogelijk werk te maken van een strikt onafhankelijk toelatingssysteem', aldus Grashoff.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer