Rechter vernietigt noodmaatregel metam-natrium

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde deze week dat de beperkende voorwaarden op het gebruik van het grondontsmettingsmiddel metam-natrium komen te vervallen.

Rechter+vernietigt+noodmaatregel+metam%2Dnatrium
© Nieuwe Oogst

Concreet houdt het in dat metam-natrium voorlopig weer mag worden toegepast volgens het oorspronkelijke gebruiksvoorschrift. De noodmaatregelen voor het middel zijn vanaf juni 2014 van toepassing. Eerder in dat jaar besloot het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) tot een voorlopig verbod van metam-natrium, vanwege mogelijke risico's voor omwonenden.

De noodmaatregelen betroffen onder meer een afdekplicht na toepassing, een maximaal te behandelen areaal van 1 hectare en een bufferzone van minimaal 150 meter tussen behandelde percelen. Tegen deze maatregelen was beroep aangetekend door zowel de toelatingshouders van metam-natrium Certis en Taminco, als de milieuorganisatie Bollenboos.

Bollenboos

De toelatingshouders vinden de beperkingen te ver gaan, waardoor toepassing van chemische grondontsmetting bijna niet meer mogelijk is. Bollenboos streeft juist naar verdere aanscherping van de noodmaatregelen en bij voorkeur een algeheel verbod.

De rechter stelt namens het CBb in zijn besluit van deze week dat het Ctgb de noodmaatregelen niet had mogen instellen. De rechter vindt dat noodmaatregelen alleen van toepassing kunnen zijn als sprake is van een calamiteit.

Aaanvaardbare risico's

Het gaat om het principiële punt over aanvaardbare risico's in de toelatingsverordening, legt een woordvoerder van het Ctgb uit. Artikel 71 in deze verordening biedt de mogelijkheid om met een noodmaatregel in te grijpen als uit nieuwe informatie blijkt dat bij gebruik van een middel er een risico is voor mens, dier of milieu.

'Volgens de uispraak van de rechter is alleen sprake van een calamiteit als er echt ongelukken hebben plaatsgevonden. De wetenschappers van het Ctgb oordeelden echter in 2014 dat de kans op een onaanvaardbaar risico te groot is om niet in te grijpen. Zij gaan hierbij uit van het voorzorgsprincipe', stelt de woordvoerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer