Vitisan beschikbaar voor biologische bestrijding fruitschurft

Biologische fruittelers kunnen vanwege een tijdelijke vrijstelling ook dit seizoen beschikken over het middel Vitisan voor de bestrijding van schurft in appels en peren.

Vitisan+beschikbaar+voor+biologische+bestrijding+fruitschurft
© Wageningen UR

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft voor het teeltseizoen 2018 tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van Vitisan. Dit middel op basis kaliumwaterstofcarbonaat mag vanaf 1 mei tot 28 augustus gebruikt worden voor de bestrijding van schurft in de biologische teelt van appels en peren.

Voorgaande drie seizoenen is voor het gebruik van Vitisan ook al een vrijstelling afgegeven. Zowel NVWA als het Ctgb hebben het ministerie positief geadviseerd over de tijdelijke toelating. NVWA wijst erop dat voor biologische fruittelers de mogelijkheden voor de bestrijding van schurft beperkt zijn na de herregistratie van zwavelhoudende middelen.

Kaliumwaterstofcarbonaat.

Deze middelen mogen vanaf dit jaar nog slechts twee keer worden toegepast. Verder verwacht NVWA dat er voldoende perspectief is voor een reguliere toelating van een middel op basis van kaliumwaterstofcarbonaat. Dat rechtvaardigt deze kortstondige noodoplossing, vindt de autoriteit.

Volgens het Ctgb zijn er geen bezwaren voor het gebruik van het betreffende middel ten aanzien van de volksgezondheid en de gevolgen voor het milieu. Vitisan mag in het groeiseizoen in zowel appels als peren maximaal zes keer worden toegepast. De maximale dosering per toepassing is 7,5 kilo per hectare.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer