RVO maakt tijdige uitbetaling aan boeren waar

Het is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gelukt om ruim 95 procent van de betalingsrechten over 2018 nog in december af te handelen. Dat streefdoel had LNV-minister Carola Schouten toegezegd aan de boeren en tuinders.

RVO+maakt+tijdige+uitbetaling+aan+boeren+waar
© Twan Wiermans

In verband met de extreme zomer wachten meer ondernemers dan normaal met smart op het uitbetalen van hun toeslagrechten. Eerder was afgesproken dat Nederland geen gebruik zou maken van de mogelijkheid om vervroegd uit te betalen, omdat daardoor een deel van het geld juist wel eens later dan normaal aan de rechthebbenden uitbetaald zou kunnen worden.

De belofte om efficiënt te werken en vanaf 1 december zo snel mogelijk uit te betalen, lijkt tot nu toe waargemaakt. In de week voor Kerst waren 41.850 van de totaal 45.587 aanvragen voor uitbetaling van toeslagrechten helemaal afgehandeld. Daar zitten overigens ook 838 aanvragen bij die afgewezen zijn.

Nog 1.500 aanvragen

Voor de Kerst was door RVO in totaal 620,2 miljoen euro uitbetaald. De dienst meldt dat 96,7 procent was afgehandeld, waarmee de decemberdoelstelling van 95 procent ruimschoots is gehaald. Er moeten nog 1.502 aanvragen afgehandeld worden.

De vergroeningsbetaling en de extra betaling jonge landbouwers worden door RVO zoveel mogelijk samen met de basisbetaling uitgekeerd, maar dat kan alleen als alle controles zijn afgerond. Ondernemers die nu alleen de basisbetaling hebben gekregen, kunnen de vergroeningsbetaling en de extra betaling jonge landbouwers vanaf februari verwachten.

Graasdierpremie

De graasdierpremie is een aparte regeling. De betaling gebeurt daarom apart van de andere directe betalingen GLB. Veehouders krijgen daarover over een aparte beslisbrief, de uitbetaling begint niet eerder dan 1 maart. De uit te keren bedragen zijn nog niet vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer