Nog+3%2E000+boeren+wachten+op+GLB%2Dgeld+2015
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog 3.000 boeren wachten op GLB-geld 2015

Zo'n 3.000 agrariërs hadden op 23 mei nog geen volledige betaling uit het GLB van 2015 ontvangen. Waarvan ruim 1.000 nog helemaal niets.
Dat blijkt uit gegevens van De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op 23 mei heeft 97,1 procent van de aanvragers een betaling ontvangen. Hiervan is 93,8 procent volledig afgehandeld, per 21 april was dit nog 64,3 procent en per 4 mei 82,8 procent.
Alle aanvragers zullen uiterlijk 30 juni een betaling hebben ontvangen, meldt het RVO.
Het afronden van de laatste aanvragen neemt, gezien de complexiteit, de meeste tijd in beslag, aldus RVO. In deze groep bevinden zich onder meer de aanvragen waarvoor nog controles in het kader van de vergroening en/of de graasdierpremie nodig zijn.

Zorgen

Bij LTO Nederland hebben zich de afgelopen maanden veel boeren of tuinders gemeld die niet weten of ze toeslagrechten uit het GLB krijgen.

LTO heeft haar zorgen de afgelopen weken en maanden uitgebreid gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en de Tweede Kamer. De staatssecretaris heeft zich verontschuldigd voor de vertraging. Voor dit jaar is beterschap beloofd.

Andere landen

LTO wijst ook op andere landen waar de betaling soepeler verloopt. Denemarken betaalt alles voor 31 december. Daar loopt de Gecombineerde Opgave tot en met 21 april en kan er tot 16 mei gewijzigd worden.

Vlaanderen heeft uiterlijk in april alles betaald. Daar loopt de Gecombineerde Opgave ook tot 21 april, en kan tot 31 mei gewijzigd worden.

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  20° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer