Newbie zoekt intreders in landbouw

In Europa moet meer aandacht komen voor intreders en vernieuwing in de landbouw, vinden Europese onderzoekers. Hiervoor is het Newbie-netwerk gestart. 'We willen een slinger aan vernieuwing geven', stelt projectleider Andries Visser.

Volgens Visser, onderzoeker aan Wageningen University and Research, zijn nieuwkomers in de landbouw cruciaal voor zowel het behoud van de landbouw in Europa als voor de verdere ontwikkeling van het Europese platteland.

'Zij stimuleren ondernemerschap in de sector. Ze hebben een heel andere achtergrond en veelal ervaring in netwerken. Hun kennis, vaardigheden en hun netwerk zijn een verrijking en helpen de landbouw om te innoveren.'

Businessmodellen

Het Newbie-netwerk van het EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020 wil hiermee nieuwe businessmodellen verspreiden. Newbie staat voor voor New Entrant netWork: Business models for Innovation, Entrepreneurship and resilience.

Visser geeft aan dat het netwerk, dat uitgerold is in tien landen, wil aansluiten bij andere initiatieven voor opvolgers en intreders die er al zijn, zoals NAJK, Rabobank en LTO Noord. 'We willen niet opnieuw het wiel uitvinden.'

Videokanaal

Naast onderzoek en bijeenkomsten, het presenteren van nieuwkomers op het Newbie-videokanaal is er ook een prijs voor een innovatief nieuw businessmodel. In Nederland vindt deze eerste prijsuitreiking eind januari plaats tijdens de Biovak in Zwolle.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer