Prijsval+boter+iets+afgeremd
Nieuws
© pixabay

Prijsval boter iets afgeremd

Opnieuw is de prijs van boter flink gedaald, meldt ZuivelNL. Maar de daling is met 15 euro van 445 euro naar 430 euro per 100 kilo minder groot dan in de voorgaande weken. Gezien de stabiele zuivelmarkt lijkt de bodem in zicht.

Sinds de EU botervoorraden grotendeels zijn verdwenen is de prijs van boter in Europa op zoek naar een nieuw evenwicht. Daardoor zijn de prijsschommelingen hevig. Dit voorjaar piekte de prijs enorm, en de afgelopen weken daalde de prijs weer net zo snel.

Maar algemeen wordt aangenomen dat boter structureel duurder is geworden, vergeleken met enkele jaren geleden. De andere zuivelnoteringen van ZuivelNL veranderden nauwelijks in prijs, vol verstuivingsmelkpoeder uitgezonderd. Dit product leverde 7 euro per 100 kilo in en kost nu nog 258 euro.

Melkaanbod stagneert

Door de prijsval van boter bestaat de kans dat de prijs van boerderijmelk de komende weken licht daalt. Maar een eventuele daling op korte termijn is geen voorbode van een negatieve trend. Want het aanbod van melk groeit wereldwijd zeker niet snel.

De vlotte start van het seizoen in Nieuw-Zeeland wordt deels teniet gedaan door de droogte in Australië. Vanuit Zuid-Amerika wordt geen toenemende export verwacht en in Noord-Amerika groeit het melkaanbod ook niet sterk. In Europa is de groei van de melkproductie stilgevallen, met name door de droogte in West Europa. Vooral West-Frankrijk blijft ver achter in melkproductie, vergeleken met vorig jaar. De vraag naar zuivel is stabiel, ondersteund door een aantrekkende olieprijs.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer