Prijs+mageremelkpoeder+stijgt
Nieuws
© Pixabay

Prijs mageremelkpoeder stijgt

De prijzen van mageremelkpoeder vertonen een voorzichtig herstel. De recente verkoop van interventievoorraad speelt een rol, hoewel het om producten van verschillende kwaliteit gaat.

De helft van de mageremelkpoeder dat sinds 2015 in de openbare voorraad is ingekocht (190.000 van de 380.000 ton) is weer op de markt gebracht, meldde de Europese Commissie deze week. Dit zijn voorraden tot twee jaar oud.

ZuivelNL noteert vandaag een prijs van 162 euro per 100 kilo mageremelkpoeder. Dat is 3 euro per 100 kilo hoger dan vorige week. Mager verstuivingsmelkpoeder voor veevoerdoeleinden steeg met 4 euro in prijs naar 139 euro per 100 kilo. Ook weipoeder in bulk steeg in prijs met 5 euro naar 77 euro per 100 kilo.

Vol verstuivingsmelkpoeder en boter veranderden niet in prijs. Boter kost al weken onveranderd 430 euro per 100 kilo. Dit is vergelijkbaar met het prijsniveau vorig jaar, vlak voor kerst. Vergeleken met het langjarig gemiddelde is de prijs van boter minstens 100 euro hoger geworden.

Melkaanvoer binnen en buiten EU

In het algemeen zijn de noteringen van zuivelproducten stabiel. Er worden ook geen grote schommelingen verwacht, mede dankzij stabiele kaasprijzen. Net als de prijs van mageremelkpoeder heeft de prijs van boerderijmelk op de spotmarkt de neiging licht te stijgen. In Europa staat de melkaanvoer vanwege de droogte namelijk nog steeds onder druk.

Op de wereldmarkt komt er juist extra melkaanbod, vooral vanwege de melkproductie in Oceanië, waar de traditionele seizoensmatige piek in zicht komt.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer