Zuivelprijzen+hoger%2C+uitgezonderd+boter
Nieuws
© -

Zuivelprijzen hoger, uitgezonderd boter

Zowel de notering van ZuivelNL als de Global Dairy Trade index, tonen deze week een positieve prijsontwikkeling van zuivelproducten. Mager melkpoeder van extra kwaliteit werd 4 euro in prijs verhoogd en kost nu 166 Euro per 100 kilo.

Dit jaar leverde mager melkpoeder van extra kwaliteit voor menselijke consumptie nooit meer op dan 166 euro per 100 kilo. Maar daarmee is de prijs nog niet terug op het gemiddelde niveau van de laatste jaren. De prijs varieerde toen van gemiddeld 174,58 euro in 2017 tot maar liefst 302,56 euro per 100 kilo in 2013.

De forse prijsdaling van verse boter die zich de laatste weken voordeed, is nog niet gekeerd. Al noteert ZuivelNL in tegenstelling tot de laatste weken slechts een lichte prijsdaling van 2 euro per 100 kilo. De Global Dairy Trade (GDT) beurs noteerde een prijsstijging van 2,7 procent voor boter. De totaalindex voor zuivelproducten die deze Nieuw-Zeelandse internetbeurs hanteert, steeg 2,2 procent in waarde.

Trendbreuk

Deze stijging is een trendbreuk, aangezien het zes maanden geleden is dat de GDT beursindex in waarde steeg. Dat betekent dat het prijsverschil tussen Europese zuivel en zuivelproducten op de wereldmarkt niet meer toeneemt. De laatste maanden was dit verschil groter geworden, blijkt uit marktcijfers van ZuivelNL.

In de maandelijkse nieuwsbrief, die vorige week vrijdag 30 november verscheen, meldt ZuivelNL ook dat de melkaanvoer in Nederland in oktober met 5,5 procent afnam. De melkaanvoer daalt al sinds februari, de zomermaanden uitgezonderd. Maar een afname met 5,5 procent, zoals in oktober, is uitzonderlijk.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
Meer weer