Volle+melkpoeder+in+de+plus%2C+boter+gelijk
Nieuws
© pixabay

Volle melkpoeder in de plus, boter gelijk

De officiële Nederlandse zuivelnotering laat voor deze week een plus zien van 6 euro bij vol verstuivingsmelkpoeder, 26 procent vet. De notering komt daarmee op 264 euro. Die van boter blijft ongewijzigd op 430 euro.

Ook magere melkpoeder, extra kwaliteit plust. Die notering komt 4 euro hoger uit op 159 euro. Mager verstuivingsmelkpoeder van EG-origine, voor veevoederdoeleinden, in bulk noteert 2 euro hoger op 132 euro. De enige daler deze week is weipoeder, verstuivingspoeder, in bulk. Deze prijs ligt 1 euro lager dan vorige week en komt daarmee op 72 euro.

Nadat de emotie rondom de gevolgen van de droogte eind augustus uit de markt was verdwenen, kwamen de prijzen over de gehele linie onder druk te staan. Dat meldt ZuivelNl in haar marktbericht. Met name de boterprijzen liepen snel terug. Eind oktober lag de notering al een kwart lager dan twee maanden daarvoor.

Ook de notering van mager melkpoeder daalde tot begin oktober, waarna deze licht herstelde. De verkoop van een grote hoeveelheid interventiepoeder medio oktober tegen de minimumprijs van 123,10 euro lijkt voor een bodem in de markt te zorgen. Onder invloed van de gedaalde vet- en eiwitprijzen kwam ook de prijs van vol melkpoeder onder druk te staan.

Aanvoerdaling in september

De Nederlandse melkaanvoer nam met 4,5 procent af in september, waarmee de dalende trend versterkt werd doorgezet. In augustus nam het volume al fors af. Om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel hebben veel melkveehouders in deze maanden extra vee afgevoerd naar de slacht. Daarnaast speelde ook de droogte een belangrijke rol.

Reeds sinds februari daalt de melkaanvoer. Tot en met september is nu per saldo sprake van een afname van 1,9 procent, wat neerkomt op 200 miljoen kilo melk. In de EU stagneerde de melkaanvoer in augustus. De droogte in grote delen van Europa lijkt daarmee duidelijke gevolgen te hebben gehad. In Duitsland was nog maar nauwelijks sprake van groei en in Frankrijk daalde het volume licht. Dit laatste was ook het geval in Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Herstel Ierland

Opvallend was het sterke herstel in Ierland na een periode van krimp. Buiten Europa is nog altijd sprake van groei van de melkproductie. In augustus nam het volume in Argentinië, Nieuw-Zeeland, Uruguay en de VS toe. Australië noteerde echter voor de derde maand op rij een afname.

In de Verenigde Staten ligt de groei al geruime tijd onder het langjarige groeigemiddelde van 1,6 procent. Ook in september werd dit groeipercentage niet gehaald. Nieuw-Zeeland zette in september de goede start van het seizoen voort, het volume nam met 6 procent toe.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer