%27Uien+liggen+te+anoniem+in+winkelschap%27
Nieuws
© Han Reindsen

'Uien liggen te anoniem in winkelschap'

Biologisch of gangbaar is het enige onderscheid bij uien in de winkel. Met een herkenbare verpakking is er ruimte in het schap voor uien die zijn geteeld volgens PlanetProof en dat moet een meerwaarde kunnen opleveren.

‘Uien liggen nu anoniem in het winkelschap. Met PlanetProof is de herkomst duidelijk te maken. Met zo’n concept moet je klein beginnen en je moet de rug recht houden. Je moet de uien niet beneden de prijs van het label verkopen’, vindt Henk Vermeer van ReMarkAble.

Tijdens de officiële opening van de bewaarschuur (55 bij 35 meter) van de familie Beuling in Eerste Exloërmond stond Vermeer namens Agrifirm vrijdag stil bij de mogelijkheden van PlanetProof. Beuling heeft de brand van de oude loods omgezet in een kans en geïnvesteerd in duurzaamheid.

Stap vooruit

Landbouwgedeputeerde Henk Jumelet opende de nieuwe bewaarplaats met het starten van een indrukwekkende film, die begon met opnamen van de brand op 9 oktober 2017. ‘De familie Beuling heeft na de grote teleurstelling kansen gezien en een stap vooruit gezet. Tegelijk laten ze zien dat samenwerken loont.’

Bij het PlanetProof keurmerk werkt Beuling samen met Agrifirm en Waterman Onions. Bij de uien ligt een extra focus op het ‘local for local’ principe. Gedurende het gehele productieproces wordt rekening gehouden met mens, dier en milieu.

Zonnepanelen

Beuling heeft onder andere geïnvesteerd in 1.500 zonnepanelen, goed voor 400.000 KWh en dat is voldoende energie voor 115 huishoudens. ‘Er is in Nederland plek genoeg om de zonnepanelen op daken te leggen. Op landbouwgrond hoeft niet’, zegt Reinald van Aalten van Zonvoornop.

Volgens Van Aalten liggen er nu in Nederland 15 miljoen zonnepanelen. Dat moeten er 200 miljoen worden om aan de vraag van meer elektriciteit te kunnen voldoen en de uitstoot van CO2 te verminderen. ‘Een probleem is dat het elektriciteitsnetwerk onvoldoende capaciteit heeft en de regelgeving van de overheid niet duidelijk is.’

Condensdroger

Naast de zonnepanelen heeft Beuling ook geïnvesteerd in een condensdroger van Tolsma-Grisnich. Bij alle ongunstige omstandigheden is met een condensdroger dezelfde droogsnelheid mogelijk. De energiekosten zijn lager dan drogen met een kachel. Het vraagt wel een forse investering.

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer