Afbreekbaar zwart-witfolie is nieuwste vinding

Biologisch afbreekbaar zwart-witfolie is een van de nieuwste loten aan de stam van Oerlemans Plastics. Het vooral in Zuid-Europa geliefde folie zorgt ervoor dat het onder het plastic niet te warm wordt voor het gewas.

Afbreekbaar+zwart%2Dwitfolie+is+nieuwste+vinding
© Oerlemans plastics

Het bestaan van biologisch afbreekbaar zwart-witfolie is volgens productmanager Piet van den Oord van Oerlemans Plastics onder Nederlandse vollegrondsgroentetelers nog niet zo groot. 'O, is dat er nu ook', was dan ook een reactie van een van de bezoekers bij de stand van Oerlemans tijdens de Vakbeurs Vollegrond in Venray, vorige week.

Het bedrijf heeft het folie, dat in verschillende diktes te verkrijgen is, ontwikkeld omdat er vraag naar is vanuit de markt. Van den Oord: 'Het folie wordt gebruikt om te voorkomen dat er onkruid gaat groeien. Zeker omdat het gebruik van gewasbescherming wordt verminderd. Maar de temperatuur kan onder het folie wel oplopen. De witte zijde weerkaatst het zonlicht en zorgt ervoor dat de opwarming beperkt blijft.'

Biologisch afbreekbaar

Biologisch afbreekbaar folie is niet nieuw. Oerlemans heeft er al 25 jaar ervaring mee. Het wordt gemaakt van copolyester met polymelkzuur, beter bekend als PLA. Het materiaal breekt voor 100 procent af. De meeste telers helpen het afbreken door het te vrezen en het in de grond te werken. Het materiaal wordt afgebroken onder invloed van licht, zuurstof, temperatuur en micro-organismen. Er blijft alleen CO2, water en humus over.

Van den Oord: 'Zwarte folie heeft ook voordelen. Het houdt warmte vast. Door het gebruik ervan kunnen we in Nederland zoete aardappelen telen.'

Volgens Van den Oord is niet alleen het milieuaspect van belang voor de telers. 'Het is ook gemakkelijk. Je hoeft het niet verder op te ruimen en af te voeren. Dat scheelt ook weer afvoerkosten.' Het zwart-witfolie wordt onder meer ingezet in de teelt van venkel, zomerbloemen en asperge. Bij droogte heeft het folie nog een voordeel: het houdt het vocht in de grond beter vast, doordat het verdamping tegengaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer