Omzet Fruitmasters stijgt licht

Fruitmasters heeft vorig jaar een omzet behaald van 196,7 miljoen euro. Dit is 2 miljoen euro meer dan in 2015.

Omzet+Fruitmasters+stijgt+licht
© Nieuwe Oogst

De directe verkoop vertegenwoordigde in 2016 een totale waarde van 167,3 miljoen euro, wat zo'n 5 miljoen euro boven het niveau is van het voorgaande jaar. De klokomzet daalde van 32,4 miljoen naar 29,4 miljoen euro. Het verhandelde volume bij de coöperatieve afzetorganisatie voor fruit in Geldermalsen steeg met 6 procent.

Volgens financieel directeur Sjors Kruiper had 2016 twee gezichten. Voor het hardfruit was het opnieuw een lastig jaar: de Russische boycot werpt nog steeds een schaduw over de markt. Door de groei- en oogstomstandigheden in 2015 speelde ook de kwaliteit van het fruit de telers parten. 'Zachtfruittelers hebben daarentegen in de regel een goed jaar achter de rug', stelt Kruiper.

Twee gezichten

In financieel opzicht had 2016 voor Fruitmasters eveneens twee gezichten. De omzet steeg, maar het bedrijf had te kampen met een korting van bijna 600.000 euro op de GMO-subsidie omdat de afzetorganisatie niet aan alle erkenningsvoorwaarden voldeed. 'Deze tegenvaller hebben we uit het vermogen gedragen', aldus Kruiper. Het netto-resultaat van de coöperatie daalde van 464.000 naar 129.000 euro.

Fruitmasters heeft in het afgelopen jaar de afzet naar verre markten vergroot. De coöperatie verscheept fruit naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Midden-Oosten en Azië. China, India en Brazilië zijn landen met het grootste potentieel, vertelt de financieel directeur. 'We bouwen in verre landen aan markten met toekomstperspectief. Dat is een proces van de lange adem.' Het gros van het fruit verkoopt de afzetorganisatie echter in Noordwest-Europa. Dat blijft voor Fruitmasters de belangrijkste markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer