Waterschappen+stoppen+omstreden+heffingenplan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Waterschappen stoppen omstreden heffingenplan

De plannen voor een nieuw stelsel van waterschapheffingen zijn van de baan. De Unie van Waterschappen (UvW) legt de voorstellen in de ijskast.

De meest recente voorstellen voor een aangepast heffingssysteem, stuitten op veel kritiek. Zo heeft LTO de afgelopen tijd duidelijk gemaakt dat de lastenverzwaring die er uit zou volgen voor boeren en tuinders onacceptabel is.

Binnen de waterschappen en tussen de waterschappen onderling zijn heel verschillende meningen te horen over de plannen. Het brengt het bestuur van de UvW tot de conclusie dat er 'onvoldoende draagvlak' is, zowel voor de inhoud als voor de manier waarop de besluitvorming zou plaatsvinden.

Van de agenda gehaald

Vrijdag 14 december zou in de ledenvergadering van de Unie van Waterschappen besloten worden over de aanpassing van het heffingstelsel. Dat gaat niet door. Het voorstel is van de agenda gehaald, laat het UvW-bestuur weten. Over drie maanden, op 20 maart, zijn er in het hele land waterschapsverkiezingen. De Unie van Waterschappen wil wachten tot de nieuwe besturen zijn geïnstalleerd voordat het onderwerp weer op tafel komt.

Voorgesteld wordt om zowel de beraadslagingen als de besluitvorming over de aanpassing van het belastingstelsel ten minste een half jaar te laten rusten. Daarna wordt bekeken hoe er verder mee omgegaan wordt. Het UvW-bestuur benadrukt wel dat verschillende waterschappen op dit moment al grote knelpunten ervaren met het huidige stelsel. 'En dat een herziening dus onverminderd urgent is', aldus een brief aan alle waterschapsbesturen.

Omstreden voorstellen

LTO is blij dat de omstreden voorstellen nu van tafel zijn gehaald. 'We zijn graag bereid om in een volgende fase onze bijdrage te leveren aan het voorbereiden van betere plannen', aldus portefeuillehouder Trienke Elshof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer