Droogte+leidt+tot+stijgende+waterlasten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Droogte leidt tot stijgende waterlasten

De waterschapsbelasting stijgt als gevolg van de aanhoudende droogte in Nederland. Dat meldt NRC Handelsblad op gezag van voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen.

In een interview met het dagblad zegt Oosters dat als gevolg van de extreme weersomstandigheden de kosten van de waterschappen omhoog gaan. ‘En dus ook de waterschapsbelasting’. Daarbij gaat het niet alleen om droogte maar bijvoorbeeld ook om vaker voorkomende hoosbuien.

De UvW-voorzitter, die ook dijkgraaf is van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, zegt dat zowel geïnvesteerd moet worden in meer opslag van zoetwater als reserve voor droge periodes als in noodopvang om wateroverlast in stedelijke gebieden te voorkomen.

Toekomstige actie

LTO Nederland wil daar bij betrokken worden. Vorige week liet de organisatie weten dat Nederland 'robuuste' watersystemen nodig heeft. LTO stelt daarom voor om samen met de UvW het functioneren van de watersystemen te evalueren en te bekijken welke actie in de toekomst nodig is.

Oosters geeft aan dat de droogte van dit jaar ook tot extra personeelskosten leidt. Omdat het vakantietijd is, zijn veel medewerkers van de waterschappen afwezig. De extra inhuur van mensen heeft gevolgen voor de begroting, aldus de UvW-voorzitter in NRC.

Versnelling tariefaanpassing

De waterschapsbelasting voor dit jaar is gemiddeld 2,5 procent hoger dan vorig jaar. In bedroeg de stijging nog 1,8 procent. Oosters lijkt met zijn uitspraken voor te sorteren op een verdere versnelling van de tariefaanpassing. Later dit jaar bepalen de waterschappen de heffingen voor 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer