Vertrekregeling+FrieslandCampina+flexibeler
Nieuws
© Arie Meijer

Vertrekregeling FrieslandCampina flexibeler

Leden van FrieslandCampina U.A. kunnen vanaf nu op elk moment van het jaar de beschikbare vertrekpremie aanvragen en na de lopende maand plus drie maanden (of later) de leveringen aan de nieuwe afnemer starten (de overgangstermijn). De eerst mogelijke overgangsdatum is 1 april 2019.

De laatste jaren moesten aanvragen voor de regeling vóór 1 september van een bepaald jaar worden gedaan, terwijl vanaf 1 maart van het daarop volgend jaar aan een nieuwe koper kan worden geleverd.

Dat kondigde de onafhankelijke stichting Dutch Milk Foundation (DMF) aan. Deze stichting heeft onder meer als doel door FrieslandCampina geproduceerde melk beschikbaar te stellen voor derden.

De DMF is opgericht na de vorming van FrieslandCampina. Destijds, bij de start op 1 juli 2009, is als doel gesteld om 1,2 miljard kilo melk beschikbaar te stellen voor derden, in het kader van de Europese mededingingsregels.

Twee regelingen

DMF maakt daarbij gebruik van twee regelingen, de vertrekregeling en de regeling Beschikbaarstelling Melk. De vertrekregeling is bedoeld als stimulans voor leden-melkveehouders van FrieslandCampina die willen overstappen naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland.

Bij de vertrekregeling draait het om een vertrekpremie van 5 euro per 100 kilo melk, waarbij de levering in het kalenderjaar voorafgaand aan de datum van aanvraag als referentie geldt.

De regeling Beschikbaarstelling Melk gaat om de levering door FrieslandCampina van boerderijmelk aan de twee in het kader van de fusie verkochte bedrijven (Nijkerk en Bleskensgraaf) en aan derden die melk verwerken tot consumptiemelk(producten) of Nederlandse natuurkaas.

De 1,2 miljard kilo melk is inmiddels beschikbaargesteld aan derden. Voor de vertrekregeling is na 1 maart 2019 alleen nog melk beschikbaar die afkomstig is uit de levering aan de twee verkochte bedrijven. De volumes van de FrieslandCampina-leden die gebruikmaken van de vertrekregeling, worden voortaan verrekend met de volumes die gereserveerd zijn voor de verkochte bedrijven.

Alles naar vertrekregeling

Het doel van DMF is om op termijn alle melk via de vertrekregeling naar buiten FrieslandCampina te laten vloeien. Een woordvoerder van DMF kan niet zeggen hoeveel melk er nog naar die regeling moet. Dit zou immers aangeven hoeveel melk de twee fabrieken uit deze beschikbaarheidsstelling gebruiken.

Overigens blijft FrieslandCampina vrij om deze fabrieken te beleveren, buiten de regeling om. Dit hoeft overigens niet onder de voorwaarden die door DMF zijn gesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer