Dak+FrieslandCampina+nog+niet+gerepareerd
Analyse
© FrieslandCampina

Dak FrieslandCampina nog niet gerepareerd

FrieslandCampina heeft een roerig jaar achter de rug. Het concern introduceerde een nieuwe toekomstvisie, een andere organisatiestructuur en er volgde een interne reorganisatie. Ook kwam er een plan om de melklevering door de leden aan banden te leggen.

'We gaan het dak repareren nu de zon schijnt.' Dat laat voorzitter Frans Keurentjes zich halverwege 2017 ontvallen tijdens een gesprek met Nieuwe Oogst over de introductie van de toekomstvisie 'Melk met meerwaarde'.

Aanleiding voor het opnieuw formuleren van de ambities van de coöperatie zijn de snelle veranderingen in markt en maatschappij en de snelle groei van de melkveehouderij na de afschaffing van de melkquotering in 2015. Ook speelt mee dat afnemers en consumenten aspecten als duurzaamheid steeds vaker meewegen bij het doen van aankopen.

Later dat jaar wordt de organisatie vereenvoudigd in vier nieuwe wereldwijde business groups: Consumer Dairy, Specialised Nutrition, Ingredients en Basic Dairy. Het stelt FrieslandCampina in staat slagvaardiger in te spelen op marktontwikkelingen en beter te innoveren op de strategische prioriteiten.

Een en ander heeft consequenties voor de top van de onderneming. De raad van bestuur gaat van zes naar twee mensen. Hein Schumacher wordt CEO, Jaska de Bakker CFO.

Inmiddels is duidelijk dat de zon al lang niet meer schijnt bij FrieslandCampina. En het regent nog behoorlijk door het open dak.

De oorzaken zijn divers. Bij de afschaffing van het melkquotum heeft het zuivelbedrijf de intentie om in te spelen op de groeiende vraag naar zuivel wereldwijd. Maar de groeispurt van de melkveehouders is groter dan verwacht en niet alle melk kan tegen meerwaarde worden afgezet. Andere landen schakelen ondertussen ook flink bij. En in eigen land zit de concurrentie ook niet stil.

Bovendien pakken niet alle buitenlandse investeringen gelukkig uit. De joint venture met de Chinese Huishan Dairy gaat failliet, Pakistan blijkt tegen te vallen, de hausse in de Chinese babyvoeding komt tot stilstand.

Is er in 2016 nog sprake van een winst van 362 miljoen euro, in 2017 daalt de nettowinst met 37 procent tot 227 miljoen euro.

Er volgen meer maatregelen. In april van dit jaar introduceert FrieslandCampina een melkreguleringsplan en legt daarmee de groei van leden-melkveehouders aan banden. Tegelijkertijd is er de introductie van de duurzame Topzuivellijn.

De nieuwe plannen landen niet bij alle leden-melkveehouders goed. Maar de plannen gaan door, zij in het aangepaste vorm. De aanpassingen kunnen niet voorkomen dat er meer leden dan voorheen vertrekken.

De vraag of het dak inmiddels dicht zit, wordt dan ook nog niet met volmondig ja beantwoord. 'Een transformatie als deze kost tijd', zo klinkt het. Wel signaleert FrieslandCampina goede eerste resultaten en ziet het concern de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 12°
  60 %
Meer weer